Kakeltävlingen 2015

Tävling för studenter vid arkitektskolor. Första pris: 20.000:-. Pristagare och hedersomnämnda bjuds även på en resa till Valencia och Cevisama, världens största mässa för keramiska plattor och badrumstillbehör, i februari 2016.

Pristagarna på resa

Den 1-4 februari reste alla pristagare till Valencia och den stora Cevisamamässan. Förutom mässbesök med bland annat trendspaning som uppdrag, fick de åka på rundtur för att studera spännande byggnader där keramiken har en framträdande roll. Förhoppningsvis har de blivande arkitekterna lärt sig massor om vårt spännande material som de kan ha nytta av i framtiden. Kanske hann de under resan även njuta av det för årstiden ovanligt varma vädret i ett soligt Valencia.

Vinnare av Kakeltävlingen 2015

Sand, Sten och Lera

Carl Arvidsson och Henrik Yang, LTH

Juryns motivering:
Förslaget förstärker gångtunnelns dramaturgi. Med den gyllengula kakelsättning på organiskt formade tak- och väggytor blir upplevelsen att röra sig mellan östra och västra sidan av Björkhagen något alldeles unikt. Stationen ges en ny värdighet som kan mäta sig med de allra finaste tunnelbanestationerna längs SL:s blåa linje. Genom att lägga caféet i befintlig lokal vid sidan om tunneln kan båda funktionerna fungera flexibelt och de kommersiella ytorna konkurrerar inte med stationsrummet.

 

Nominerade bidrag 2015

Vardagsrum

Linnea Jansson och Josefin Mattsson, Chalmers

Juryns motivering:

Gångtunneln får en ny beklädnad på alla ytor av ett ljust kakel, där variation skapas på ett subtilt sätt genom en mönstersättning av matta och högblanka plattor. På golvet läggs färgade plattor med motiv som hämtar sin inspiration från trasmattans mönstervärld. Längs med ena väggen löper en lång , böljande bänk, en plats för vila, fika och möten. Caféfunktionen är finurligt och samtida löst genom en parkeringsplats för tillfälliga ”foodtrucks”. det gör hela förslaget föränderligt, flexibelt och aktuellt, ett lättsamt och ljust vardagsrum för Björkhagen.

Kinematografen

Arvid Carlström, KTH

Juryns motivering:

Förslaget tar sin utgångspunkt i en inventering av Stockholms tunnelbanestationers materialhistoria. En elegant kakelsättning med inspiration från Gio Pontis varuhus i Eindhoven ger gångtunneln en ny värdighet. Med subtila variationer i textur och form skapas en arkitektur med stark integritet. Med ett kombinerat program, där café och bio/samlingssal samsas på norra sidan av tunneln, har funktioner som tar tillvara läget i stadsdelen införts. Förslagsställaren har tagit ytor under tunnelbanespåren i anspråk för de nya lokalerna, vilket äventyrar bärningen av existerande infrastruktur, ett grepp som står i märklig kontrast till förslagets i övrigt inkännande och raffinerade arkitektur.

Klicka för att se alla 39 bidrag

Behöver du tips och råd! Ladda ner användbara dokument i vårt arkiv.

LÄR DIG MER NU