Vinnare av Byggkeramikpriset 2001

Byggkeramikpriset 2001 gick till arkitekt Per Pilerot och Husbybadet i Husby/Akalla utanför Stockholm. Prisutdelningen ägde rum på Konsthantverkscentrum i Stockholm. På bilden juryns ordförande Stig Lodén, pristagaren Per Pilerot, platschefen vid Husbybadet Elisabet Strömberg samt prisutdelaren, ordföranden i Stockholms Byggnadsförening, Ulrika Francke.

Juryns motivering:
”Husbybadet inrymmer en mängd badfunktioner i en tydlig och överblickbar planlösning. Undervisningsbadet med sin höj- och sänkbara vattenyta är ett vackert rum och äventyrsbadet gör skäl för namnet med många och oväntade effekter. Byggkeramikens egenskaper är väl tillvaratagna såväl i badet som i andra lokaler. I många noggrant genomarbetade detaljer har tillgängligt sortiment använts med stor omsorg. De keramiska plattorna bidrar verksamt till att badet blivit en viktig offentlig byggnad och träffpunkt i Stockholmsförorten Husby.”

Ett hedersomnämnande gick till arkitekt Anders Mächs och Avloppsreningsverket Käppala på Lidingö. Juryns motivering: ”I den med tanke på anläggningens karaktär imponerande rena och ljusa interiören, skapar sparsamt använda byggkeramiska inslag maximal effekt per använd enhet. Olika typer av keramik har använts på ett fantasifullt och medvetet sätt med stor betydelse för den positiva upplevelsen av totalmiljön som resultat.”