Byggkeramikpriset 2002 till Kummelby kyrka

Byggkeramikpriset 2002 gick till arkitekterna Anna Axberg Olsson och Hans Birkholz, BAU Arkitekter AB för Kummelby Kyrka i Sollentuna. Priset utdelades på Nordbyggmässan, Stockholmsmässan i Älvsjö den 20 mars av Sveriges Byggindustriers VD, Bo Antoni.
Byggkeramikpriset delas ut varje år till den som svarat för utformning av ett byggnadsobjekt där kakel- och klinkerplattor använts på ett sätt som väl tillvaratar byggkeramikens egenskaper. Priset, som är ett resestipendium på 40 000 kronor, är instiftat av Byggkeramikrådet, ett serviceorgan för den byggkeramiska branschen.

Juryns motivering:
"Ett ståtligt kyrkorum med vacker och sakral miljö, där golvets keramik med raffinerad enkelhet har skapat samklang med de högresta väggarnas rustika tegelmurverk. De varmt rödbruna klinkerplattorna är vanliga sockelplattor, som använts på ett ovanligt sätt, lagda med breda fogar och oregelbundenhet inom ett stramt rutmönster. Små handglaserade, dekorativa plattor med religiösa symbolbilder utgör accenter som betonar rytmen i golvmönstret och ger iakttagaren en chans att stanna upp och reflektera."

Byggherre: Svenska Kyrkan, Sollentuna Församling
Plattleverantör: CC Höganäs Byggkeramik AB
Plattsättningsentreprenör: Interoc Plattsättning AB