Byggkeramikpriset 2004

Byggkeramikpriset 2004 gick till konstnären Germund Lindunger och verket ”Välkommen, tre portar på Mäster Samuelsgatan”, i Stockholm.

Juryns motivering:
”Tre väldiga betongportar har fått en överraskande och praktfull keramisk beklädnad som får en för övrigt lågmäld fasad att lysa. Ett enkelt blommotiv multipliceras till ett mönster med närmast magisk utstrålning. Portarna skänker färg och glädje åt en oromantiskt och gråtrist bakgata. De ger den passerande betraktaren en oväntad och fantasieggande konstupplevelse möjliggjord av keramikens hållbarhet och underhållsfrihet även i denna krävande gatumiljö.”

Två hedersomnämnanden delades ut. Ett till BA Honors Nina Söderlund och arkitekt SAR/MSA Christer Lundberg, Klarblå Arkitektkontor AB, Båstad och Solsidans turist och konferens i Torekov.

Juryns motivering:
”En konferensanläggning har byggts om och till med ett resultat som innehåller ett stort antal omsorgsfullt valda och vackra materialkombinationer med keramiska plattor. Ett välbehållet klinkergolv från 70-talet har fogats samman med ett nytt med klok anpassning till dagens tillgängliga plattsortiment. Många dekorativa inslag med keramik stimulerar fantasin och skapar spännande kontraster mot trä, betong, träullsplattor och andra material.”

Ytterligare ett hedersomnämnande gick till arkitekt Peter Fogelberg, Fogelberg Arkitekter AB Ronneby och Spa-anläggning Ronneby Brunn.

Juryns motivering:
”Tillbyggnaden av ett Spa har blivit en ny centralpunkt för hotellanläggningen. I befintliga utrymmen och i en separat nybyggnad skapar keramiska plattor vackra och ändamålsenliga ytor. Det stora bassängrummet är stramt arkitektoniskt med tydliga väggskivor och små kvadratiska fönsteröppningar som förstärks med ljusa plattor som inramning i de livligt skiftande kulörta väggarna. De helt glasade hörnen markeras av resliga pelare klädda med lysande blå mosaik. Plattsättningsarbetena har genomgående god kvalitet.” Ronneby brunn har fått en ny centralpunkt i den ljusa och luftiga Spa-anläggningen där keramiken har fått stora och vackra ytor som kännetecknas av"