Byggkeramikpriset 2005

Det var arkitekt Carl-Åke Bergström vid arkitektkontoret Ecoscape i Helsingborg som kammade hem de 40 000:- som är byggkeramikbranschens årliga resestipendium. Det går till någon som använt kakel- och klinkerplattor på ett sätt som väl tillvaratar materialets egenskaper. Enligt statuterna är prispengarna avsedda för ”en resa till en plats där byggkeramik kan studeras”. Bergström fick priset för ett nytt tingshus i Helsingborg.

Det var femte året som priset delades ut och Sveriges Byggindustriers vd Bo Antoni förrättade prisutdelningen i passande miljö på Östasiatiska Museet i Stockholm den 12 maj, bland unik kinesisk keramik från förhistorisk tid.

Byggnaden som får årets pris är ett nybyggt tingshus i centrala Helsingborg. Inom juryn var man tidigt eniga om att detta är ett bra prov på god användning av byggkeramik. Här har man först bestämt sig för keramiken till fasaden, därefter ritat byggnaden med hänsyn till plattornas mått så att de passar vid alla hörn, öppningar etc. utan att några plattor har behövt delas. Den blankpolerade svarta porslinskeramiken ger en yta som lever med reflexer från himlen, omgivande trafik och byggnader.

Keramik som ett byggmaterial
I juryns motivering till årets pris står bland annat: ”Tingshuset är ett gott exempel på de kvaliteter som kan tillföras en byggnad då byggkeramik används som ett byggmaterial, snarare än att klistras utanpå som en dekoration.”
Två hedersomnämnanden delades också ut vid ceremonin. Ett gick till keramiker Ann-Britt Haglund för en konstnärlig utsmyckning på Fredrika Bremergymnasiet i Haninge söder om Stockolm. En väggyta på ett innetorg i den nyligen renoverade skolan har fått en 66 kvadratmeter stor keramikvägg av glaserat stengods i relief. Utdrag ur juryns motivering: ”En reliefvägg som blivit ett starkt och välkommet blickfång i en splittrad miljö på det stora innetorget i en ombyggd 60-talsskola.”

Hängiven hantering av keramiken
Det andra hedersomnämnandet gick till ett turkiskt bad – i Arvika. Tre värmlandskvinnor med järnvilja och ett stort mått kreativitet och fantasi har skapat ett Haman i en nedlagd charkfabrik. Juryn noterar i sin motivering att: ”Byggkeramiken har fått rätta sig efter den gamla byggnadens nyckfulla vinklar och ojämnheter. En idérik, hängiven och färgsäker hantering av keramiken ersätter avsaknad av raka linjer och fackmässighet i utförandet.”

Stort intresse för kakel och klinker
Intresset för keramiska plattor för golv och väggar ökar kraftigt i Sverige. Under 2004 använde vi 11,3 miljoner kvadratmeter vilket motsvarar 1,2 kvadratmeter per capita. För tjugo år sedan var per capitasiffran omkring 0,25.

Byggkeramikbranschen bedömer att ökningen kommer att fortsätta. Det beror bland annat på att ett ökande bostadsbyggande innehåller större andel keramiska plattor per enhet än tidigare. Nu är kakel och klinker förstahandsvalet för golv och väggar i badrummen, men också andra och stora ytor täcks idag med slitstarka, underhållsfria och miljövänliga keramiska plattor.