Byggkeramikpriset 2006

Byggkeramikrådet delar sedan 2001 ut ett pris, ett resestipendium på 40 000: - , till den som ansvarat för utformningen av ett byggnadsverk i Sverige som där kakel, klinker eller keramisk mosaik använts på ett sätt som väl tillvaratar materialets egenskaper.

Årets pris gick till den 250 meter långa mosaiken utmed Hornstulls Strand, vid marknadsplatsen Street i Stockholm. Upphovskvinnorna Backa Carin Ivarsdotter och Monica Larsson tog emot priset vid en sammankomst på restaurang Street den 29 maj, innanför fasaden som smyckats med deras mosaik. DN:s Stockholmskännare Martin Stugart berättade om Hornstullstrakten och hur området utvecklats under de senaste seklen. Han lästa upp juryns motivering:

"En lång oregelbunden och svårhanterlig vägg har fått en gnistrande, glimmande mosaik som med fräckt och oförväget konstnärligt grepp förvandlat en bakvägg till en lysande framsida. Verket är inte bara en utsmyckning utan en del av gaturummet och en fantasifylld fond för gatumarknaden Street. Keramik i lysande färger och blomstrande, storskaliga organiska former blandade med spegelglas, gör att den smala remsan gata och strand blir ljusare och bredare. Nerklottrad betong har ersatts med lättstädade och vackra material - en blinkning till Gaudí som fångar dagens lust att skapa mönster och dekorera."

Juryn hade också utsett ett objekt för hedersomnämnande. Det gick till två skolgårdsförråd på Möllevångsskolan i Malmö och arkitekten Karin Landström, White arkitekter med motiveringen:

"Skolgårdens minihus med fantasifulla och gladrandiga fasader, som för tankarna till tivoli och cirkus, är ett oväntat och spännande inslag i skolgårdsmiljön. De keramiska fasaderna tillför färg och kvalitet med tåligt och lätt rengörbart material i en tuff miljö. Att låta barnen föreslå utformning är ett genialt pedagogiskt grepp som givit ett glänsande resultat."


Årets Byggkeramikpris gick till "Miraculum 510", den 250 meter långa mosaiken av klinkerplattor och spegelglas som lyser upp en tidigare tråkig miljö utefter Hornstulls Strand i södra Stockholm. (Bild: Stig Lodén)


Som små, busiga paviljonger på rymmen från Folkets park står skolgårdsförråden på Möllevångsskolans gård i Malmö. (Bild: Ole Jais)