Byggkeramikpriset 2010

Byggkeramikpriset har delats ut sedan 2001 av Byggkeramikrådet som är en branschorganisation för kakel- och klinkerplattor. Priset är ett resestipendium på 50 000 kronor. Den 21 maj var det prisutdelning på Moderna Museet i Stockholm. Pris och två hedersomnämnanden delades ut. Prisutdelare var arkitekturjournalisten Peder Alton.

Priset gick till Arena Bad i Skövde och arkitekten Per Pilerot vid PP Arkitekter i Göteborg.

I juryns motivering står bland annat:
”Relaxavdelningen bjuder på österländsk mystik med lyxkänsla, där färger och ljus skapar en närmast andaktsfull stämning med överraskande inslag som upplevelseduschar med både åska och regn. Äventyrsdelen är synnerligen lyckad med ett rörelsemönster som betonar äventyret med ständigt nya och spännande intryck som vildfors, klättervägg och många vattenrutschbanor, alla med egna, hisnande finesser…”

Ett hedersomnämnande gick till ”Satelliten” en byggnadskropp i anslutning till en idrottshall i Sollentuna, strax norr om Stockholm. White arkitekter AB, Stockholm har ritat med Sarah Grahn som projektansvarig. I motiveringen kan man läsa:

”…en nästan fönsterlös och hemlighetsfull kub där fasadytorna är klädda med klinkerplattor i mönstersättning, försedda med en glänsande, metallisk yta av mörkbrun glasyr i skiftande nyanser. Ett veck på fasaden ger en märklig effekt av färgskillnader genom spegeleffekter.
Plattsättningen är skickligt utförd med jämna, smala fogar som bidrar till fasadens intryck av homogent, gediget skal…”


Ytterligare ett hedersomnämnande gick till Sätra tunnelbanestation på den röda linjen i Stockholms tunnelbana och konstnären Päivi Ernkvist. Juryn: ” …En lite trist och trivial miljö har förvandlats till en konstupplevelse… Med skimrande blå nyanser och inslag av en klarröd linje har väggarna fått ett utseende som inspirerat konstnären till att ge verket det fantasieggande namnet ”Tusen och en natt”.