kakel i taket

Så kaklar du taket

Keramik passar lika bra i tak som på golv. Att kakla innertaket är ett bra sätt att ge rummet en unik prägel. Lera har träffat en arkitekt som gärna skapar effekter med klinker och kakel i taket.

Inte sällan är kakel i taket ett andrahandsval då ursprungstanken inte varit tekniskt genomförbar. Detta innebär inte att det är ett sämre val. Takapplikationen innebär visserligen en mer krävande fysisk position för plattsättaren vid montering, men förutom det är det inte svårare.

De flesta projekt med keramiska plattor i taket är publika utrymmen där designen i övrigt utmärker sig. Det finns privata beställare som har en specifik idé om kakel i taket, men i de flesta fall handlar det om arkitektens önskemål att lyfta en miljö snäppet högre och att sätta sin egen prägel på den. Kakel och klinker i tak är ingen vanligt förekommande lösning, och kommer antagligen heller inte att bli det. Men det är fullt möjligt, och ger ett särpräglat och exklusivt intryck.

Niklas Bäckstedt på Kakelspecialisten tror att det ökade intresset för keramiska fasader har gjort att man lyft blicken och inser de estetiska möjligheterna med plattor även på undertak. I andra länder är det inte ovanligt att man använder keramiska plattor för att kopiera ett tidigare ytskikt. Tenntaken i New York är ett exempel. Tenntaket är tidstypiskt för slutet av 1800- till början av 1900-talet, men numera dyrt och betydligt mer krävande att hantera än kakel eller klinker som ser ut som de historiska tenntaken.

”Kakel och klinker i tak ger ett särpräglat och exklusivt intryck”.

Plattor i tak kan antingen fixeras med akrylfästmassor innehållande polyuretan eller epoxy. Men cementbaserad fästmassa går också lika bra och föredras ofta av hälso- och miljöskäl. Man kan också fästa plattorna i profilsystem med infästningar och clips.

När arkitekten Mi Inkinen på Kjellander & Sjöberg ritade det kvadratiska kvarteret och bostadsområdet Monoliten vid Telefonplan i Stockholm för JM så var tanken att skapa ett snitt i den sammanfogade huskroppen som entré in i kvadraten, en så kallad portik. Väggar och tak skulle kläs in i plattor av cortenstål. Men eftersom plattorna blev för tunga och portiken hade trappor blev installationen alltför tekniskt krävande och både beställaren och arkitekten började på varsitt håll snegla på granitkeramik som alternativ. Plattan som valdes liknar cortenstålet men är enklare att montera.

Det var första gången Mi Inkinen skapade en miljö med keramikplattor i taket och hjälpen från erfarna byggingenjörer inom området var särskilt viktigt. I det här fallet var Niklas Bäckstedt den byggtekniska supporten. Totalt är ytan i portiken på 800 kvadratmeter, varav taket cirka 300 kvadratmeter. Plattornas storlek är 60×120 centimeter, och de ska monteras i ett profilsystem med infästningar och clips. För att försäkra sig om att plattorna inte kan falla ner så fäster man alltid ett glasfibernät mellan skensystemet och plattorna. På så vis kommer en skadad platta att hänga kvar i nätet. Förhoppningsvis får vi se fler inspirerande exempel på kaklade tak.

Det här behöver du (kan variera)

  1. Akrylfästmassor innehållande polyuretan eller epoxy alternativt cementbaserad fästmassa för att fixera plattorna.
  2. Ett profilsystem med infästningar och clips där plattorna monteras fast.
  3. Ett glasfibernät mellan skensystemet och plattorna för att säkerställa att plattorna inte faller ner.

Text: Hedvig Andersson Foto: Dtile.com

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera