Restaurang Disfrutar av arkitekterna El Equipo Creativo

Färgstark restaurang

På restaurangen Disfrutar i Barcelona möter det starka och urbana det mjuka och jordnära. Arkitektkontoret El Equipo Creativo har skapat en restaurang som präglas av färg, kakel och matglädje.

Projektfakta


Projekt: Disfrutar
Plats: Barcelona
Årtal: 2014
Arkitekter: El Qquipo Creativo
Entreprenör: Grup Arteco
Omfattning: 520 kvm

Keramik är den röda tråden på Disfrutar. Namnet betyder njuta och här kan man inte bara njuta av den förstklassiga Medelhavsmaten.

Bakom restaurangen står tre före detta chefskockar från den världsberömda restaurangen El Bulli och etablissemanget bjuder dessutom på en sällsynt kakeluppvisning.

– Beställarna ville fånga Medelhavskulturen, havet och människorna. De talade om kvalitet, historia och fascinationen för naturen. Det var den känslan de ville förmedla i restaurangen, säger Anna Serra, arkitekt på El Equipo Creativo som står bakom inredningen.

Restaurangen ligger i Eixample, ett område känt för sina exklusiva butiker och konstgallerier, och trots dess placering på en av de livligare gatorna sticker den ut i mängden. En fasad klädd i färgstarka kakelplattor – rött, orange, gult – pockar på de förbipasserandes uppmärksamhet.

InläggMall_2_liggande_Barcelona

”Beställarna ville fånga Medelhavskulturen, havet och människorna”.

Lokalens skiftande utformning var den största utmaningen för arkitekterna. Bakom den smala fasaden finns en trång och avlång lokal, som sedan öppnar upp sig i en stor, ljus och öppen yta för att avslutas i en grönskande innergård.

– Förutsättningarna var väldigt olika för de olika ytorna. Vi löste det genom att tydligt dela in lokalen i två separata delar. Den första delen, närmast gatan, har fått ett färgstarkt, konstnärligt och mer urbant uttryck. Här är det liv och rörelse, en mindre matsal och en vinbar, berättar Anna Serra.

”Restaurangen ligger på en gata som ljuder av liv och keramiken i fasaden blir som ett filter mellan matsalarna och folklivet”.

Längre in, där den stora matsalen ligger, ville man skapa en lugnare atmosfär.
– Här ville vi ha en mer jordnära känsla, en avslappnad atmosfär, fortsätter hon.

InläggMall_4_stå_1_Restaurang

I den mindre matsalen har man valt starkare färger på kaklet.

Den stora matsalen och köket har fått ett helt annat uttryck med vita och obehandlade plattor, perforerade i olika mönster. De separerar ytorna utan att avgränsa dem helt. Keramiken skiljer av köket från matsalen, men låter fortfarande gästerna se när maten tillagas.

Färgerna här, som ska skapa ett lugnt och jordnära intryck, är inspirerade av de kryddor som används och en referens till den omfattande kryddhandel som ägt rum mellan de olika länderna kring Medelhavet.
– Här har vi använt keramik i dess mest oslipade form. Bränd lera i dess naturliga färg som tillåter gästerna att se in i köket, fortsätter Anna Serra.

I den mindre matsalen har man valt starkare färger. De röda plattorna i fasaden återfinns här och en skogsgrön och en lätt turkos platta får göra dem sällskap.
– I det första rummet har vi valt att använda starka färger på ett konstnärligt sätt. Paneler av enfärgade plattor omger besökaren som en målning av Miró som plockats isär, berättar Anna Serra.

Den spanska konstnären Joan Miró har med sina surrealistiska, färgstarka verk utgjort en stor inspiration i gestaltningen av den här delen av restaurangen.
– Vi har framför allt tittat på Mirós stora, keramiska väggdekorationer, som den på flygplatsen här i Barcelona. Vi har velat skapa enkla, enfärgade fält uppbrutna av svarta linjer som är både starka och sköra i sitt uttryck, särpräglade för regionen men samtidigt universella i sin estetik, säger Anna Serra.

Keramiken blev det materiella verktyget för att förverkliga beställarens vision.
– Keramiken är närvarande i alla de olika delarna av restaurangen eftersom den står för de värden som uppdragsgivaren ville kommunicera – det enkla och jordnära och Medelhavsländernas historia och arv, säger Anna Serra.

Hon menar att keramikens största styrka är att det går att skapa så många olika uttryck med samma material.
– Det var viktigt för oss att använda materialet olika på olika ställen. På varje plats har vi använt materialet på ett nytt sätt, vilket har bidragit till att göra varje utrymme unikt, säger Anna Serra.

Text: Hedvig Andersson  Bild: Andria Goula

Kakelfakta


Namn: Baldosa Vidriada Lisa.
Storlek: 10 cm x 10 cm, 10 cm x 20 cm.
Färg: Green 28, Green 31, Beige 85, Paja 10, Red 24, Yellow 50.
Inköpt: Ceramicas Ferrés.
Namn: Palamós och Estartit..
Storlek: 10 cm x 10 cm.
Färg: Vita och obehandlade.
Inköpt: Ceramicas Ferrés.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera