Klinker på fötter

Klinker på fötter

Med låga temperaturen kommer risken med frostskador på utomhusklinker. Att höja upp de keramiska plattorna på fötter kan vara en lösning.

Att använda keramik utomhus är vanligt i sydligare länder men har nu nått upp till våra breddgrader – något som är både hållbart och vackert. Tyvärr kan utomhuskeramiken drabbas av en del problem i vårt kalla klimat. Frostskador är vanliga när plattorna läggs på betong om fukt når ner till fixet under. Men det finns hopp, att montera klinker på ”fötter” en bit ovanför markytan löser många problem, menar Bengt Ahldén på Dahldéns Plattsättning. De har precis avslutat arbetet med en 100 kvadratmeter stor terrass på en industribyggnad i Malmö.
– Terrassen är upphöjd och varje platta vilar på fyra fötter i plast, en i varje hörn. Vill man kunna belasta väldigt tungt sätter man också en extra fot i mitten, berättar Bengt Ahldén.

”Den stora utmaningen är att plattorna är väldigt tunga”.

Fötterna levereras i två delar som man sedan skruvar ihop och anpassar efter vilken höjd man vill ha. Fötterna är utrustade med piggar som hjälper till att hålla plattorna på plats, men med en minsta storlek på 60 x 60 centimeter och dubbel tjocklek mot standardplattor gör plattornas tyngd det mesta av jobbet. Avsaknaden av fog och lim gör att man kan lägga plattorna i vilken väderlek som helst. Tekniken används i Sverige sedan ungefär två år tillbaka.
– Detta är ganska nytt i Sverige, men vanligt utomlands där man har en starkare tradition av att lägga keramik utomhus, berättar John Bergmark på Kakeldaxgruppen.
Plattorna i det här projektet ligger med fem millimeters mellanrum, vilket innebär att regnvatten utan problem rinner ner mellan dem.

InläggMall_4_stå_1_klinker

”Den stora utmaningen är att plattorna är väldigt tunga”, förklarar Bengt Ahldén på Dahldéns Plattsättning.

– Plattorna ska läggas på ett fast underlag. Tätskikt, och vattenavledningssystem, kan krävas under om det exempelvis är en takterrass. På stenmjöl, grus och gräs dräneras vattnet ner direkt, säger John Bergmark.

Annars är det bara utförandet som ställer krav.
– Den stora utmaningen är att plattorna är väldigt tunga, annars är det enkelt att både utföra och underhålla, konstaterar Bengt Ahldén.

Han är väldigt positiv till att montera utomhusklinker på fötter. Just nu arbetar hans firma med att lägga om terrasser på ett antal platser i Malmö.
– Det är terrasser som gjordes för bara fem-sex år sedan men de har redan fått problem med frostskador och att plattor lossnat. Så blir det inte med den här tekniken, säger han.

Att montera klinker på fötter går lika bra i stora projekt som i privata trädgårdar.
– 
Det vi konkurrerar med är trädäck, men de har inte alls samma egenskaper. Där blir det lätt vattenskador och färgen och ytan ändras. Keramiken har en helt annan hållbarhet, säger han.

Bengt Ahldén är övertygad om att tekniken kommit för att stanna.
– Med tanke på de vintrar vi har passar det här sättet att lägga utomhusplattor perfekt, konstaterar han.

Fördelar med klinker på fötter


– Enkla att lägga och underhålla
– Mindre känsliga för skador orsakade av väder och vind
– Kan läggas i alla väder

Text: Hedvig Andersson Bild: Peter Westrup

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera