Landskrona Energi av arkitekterna Anders Lundin på Griab och Johanna Brandt på Architects and Friends

Klinker på kontoret

Att lägga klinker på ett kontor kan kan ge problem med akustiken. Arkitekterna bakom Landskrona Energi lyckades väl och skapade ett fantastiskt keramikgolv som ger ett spännande intryck och ljusa lokaler.

Projektfakta


Projekt: Landskrona Energi
Plats: Landskrona
Årtal: 2013
Arkitekter: Anders Lundin och Juha Huhtilainen, Griab, Johanna Brandt, Architects and Friends.
Omfattning: 1 626 kvm

Linoleummattor, fiskbensmönstrad glasfibertapet och en mörk lokal med drag från fönstren. Den gamla elverksbyggnaden från 1908 var i stort behov av upprustning och arkitekterna som fick uppdraget är Anders Lundin på Griab och Johanna Brandt på Architects and Friends. Lokalen består av tre skepp, mittskeppet var tidigare en stor turbinhall och där låg ett vitt åttkantigt klinkergolv med mellanblå rutor i varje hörn. Arkitekterna ville först behålla ursprungsgolvet, men det visade sig ha slitits en hel del då det stått turbiner på det under en längre tid.

Slutligen föll valet på en vit klinker från Svenska Kakel och en mindre mörkgrå platta ifrån samma leverantör. En viktig anledning till att man valde klinker var att man ville behålla husets ursprungskänsla.
– Vi ville bevara husets själ, och materialen har varit jätteviktiga för att lyckas med det. Den större plattan vi valde påminner i ytstruktur och kulör om den ursprungliga plattan. Den fyrkantiga formen är en stilisering av den åttkantiga. Det var viktigt att ha samma golv överallt i mittskeppet för att känna den ursprungliga hallens utbredning samtidigt som vi ville undvika möten mellan för många olika golvmaterial i lokalen, säger Johanna Brandt på Architects and Friends.

InläggMall_4_stå_1_kontor

Takhöjden är här 8,6 meter vilket skapar en fantastisk rymd.

– Det enda stället på bottenplan som inte har klinkergolv är receptionen. Där ligger en gummimatta som gör underlaget lite mjukare för personalen som står upp långa dagar, förklarar Anders Lundin, arkitekt på Griab.

I mittskeppet finns en ”box” likt en möbel på två våningar som delar upp ytan i den stora turbinhallen mellan reception och matsal. Lösningen gör att man bevarar upplevelsen av volym samt att ljuset från de stora gavelfönstren når djupt in i byggnaden. Boxen rymmer reception, kök, konferensrum, lounge, kapprum och toaletter. Klinkergolvet täcker bottenplanet. Takhöjden i mittskeppet är 8,6 meter vilket skapar en fantastisk rymd.

– Därför kom den stora akustikfrågan upp. Det är en stor hall att ta hänsyn till för att inte ljudet ska sprida sig, säger Anders Lundin.

Akustiker kopplades in och var av åsikten att det blir bättre akustik av ett tungt material som är fast förankrat i grunden.
– Det är ljudmässigt värre att lägga trägolv flytande, förklarar Anders Lundin.

Boxen gjordes av vitlackerat trä med luft mellan panelbrädorna samt en akustikduk fäst på baksidan för att motverka ljudspridning. Arkitekterna har öppnat upp mellan mittskepp och de två sidoskeppen med valv. Dels för att skapa genomblickar och ge ljus, men också för akustikens skull – det sprider också ljudet. Ovanför väggfrisen i den stora hallen ligger en akustikputs som sprutats direkt på underlaget och fungerar som en effektiv ljudisolering.

InläggMall_2_liggande_kontor

Trots att golvet ligger i en miljö där det dagligen slits ser det fortfarande jättefint ut.

– Nu är det nästan för lite efterklangsljud. Det kan vara en nackdel att börja säkra upp för ljudproblematiken innan man med säkerhet vet om det behövs. Det viktigaste är att man har en lösning att ta till, om det skulle finnas ett behov när allt är färdigt, säger Johanna Brandt.

InläggMall_4_stå_1_tyrens

Anders Lundin och Johanna Brandt. Foto: Christian Brandt.

Hon är positiv till keramikgolv i kontorsmiljöer.
– Det är kul att kunden vågar ha klinker i hela mittskeppet och i matsalen. Det är inte bara byggnaden det hänger på om det kommer att fungera, utan väggar, takhöjd och flera andra parametrar spelar in.

”Klinkergolvet är lättskött och väldigt vackert”.

– Det är inte alltid möjligt att i förväg kunna säga att här fungerar det, tillägger hon.
Johanna är nöjd med resultatet och berättar att golvet, trots att det ligger i en miljö där det slits dagligen, fortfarande ser jättefint ut.

Från entrén ser du samma klinkerplattor ända bort genom en korridor, vilket skapar en häftig optisk effekt och samtidigt är vackert grafiskt.

– Klinkergolvet är lättskött, väldigt vackert och fungerar väl till ljuset, konstaterar hon.

Anders Lundin i sin tur vittnar om stora leenden hos de anställda när han besökt kontoret.

– En del beställare kan vara rädda och tro att klinker är kallt och hårt, men vi hade ett väldigt bra samarbete med våra beställare på Landskrona Energi som förstod oss. De anställda trivs verkligen i det nya kontoret, säger han.

Kakelfakta


Vit klinker
Namn: Ceracom, Design Evolution Diamante
Storlek: 20×20 cm
Inköpt: Svenska Kakel
Mörkgrå klinker
Namn: Ceracom, Design Evolution Ossidiana
Storlek: 10×10 cm
Inköpt: Svenska Kakel

Text: Lisa Bergman Bild: Nicklas Rudfell
Porträttbild: Christian Brandh

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera