Shining Statuario från Lhådös

Nio plattor vi älskar

Mönstrat, färgstarkt, målat, spännande strukturer och mästerliga imitationer – här är nio inspirerande kakelplattor att lägga på minnet.

InläggMall_5_Mutina_1Spännande samarbeten
I år fyller den italienska keramiktillverkaren Mutina 10 år och detta firas med ett par spännande samarbeten. Den franska designduon Ronan och Erwan Bouroullec har gjort kollektionen Rombini och den tyske formgivaren och möbeldesignern Konstantin Grcic står bakom Numi.

InläggMall_5_Cementine_1Modiga mönster
Att 70-talet är tillbaka i både mönster och kulörer råder det inget tvivel om. Plattan Cementine från Kakelspecialisten kom i januari och är en av årets mest spännande nyheter. Serien utmärker sig med bruna och orange toner och uppmärksamhetssökande mönster.InläggMall_5_Concret_1Taktila ytor
Plattan Concret från CC Höganäs är, tvärtemot vad namnet antyder, keramisk. Den kombinerar hexagonens form med rombens och finns i ett antal vackra pastellfärger. De tre olika indelningarna har varsitt taktilt mönster som ger ett handgjort och genuint intryck, skapar liv i ytan och ger rummet en unik karaktär.

InläggMall_5_Dolcemaro_1I akvarell
Den tvåfärgade plattan Dolceamaro ger ett handgjort intryck som leder tankarna till en akvarellmålning. Gradvis och något ojämnt, som om målat med stora penseldrag, bleknar färgerna till vitt. En platta med drömskt motiv som trots det har en livfull yta.

InläggMall_5_Punto_Zero_1Färgade fält
Serien Punto Zero från CC Höganäs har ett mönster så subtilt att det kan förväxlas med skuggspel på väggar och golv men plattorna och dess färgade geometriska fält ger ändå rummet en tydlig karaktär och sober elegans.

InläggMall_5_Statuario_1Matt marmor
Marmor är materialet på allas läppar just nu och vi tycks inte kunna få nog av det. Lhådös har lanserat Shining Statuario, en matt vit, keramisk marmorimitation som lurar även det mest tränade ögat. Vacker, tålig och med många användningsområden.

InläggMall_5_Ceramic_Refin_1Underbart urbant
Ceramiche Refin har gjort en serie keramiska plattor inspirerade av urbana ytor och strukturer. Exempel från den spännande kollektionen är plattan Road Ash, en ljusgrå platta med subtila nyansskillnader samt Garage Cream och Garage Sugar som med sin patinerade yta tilltalar industriromantikern.

InläggMall_5_Walker_Zanger_1Postmodernt
Keramiktillverkaren Walker Zanger har samarbetat med det amerikanska arkitektkontoret Robert A M Stern för att ta fram ett antal keramiska plattor som är inspirerade av arkitektkontorets postmodernistiska byggnader. Robert A M Stern står bakom byggnader som George W Bush Presidential Center och är dessutom känd för att vara bland de första som använde termen postmodern för att beskriva arkitektur.

InläggMall_5_Persiska_mattor_1Persiska plattor
Bland förra årets nyheter fanns kakel och klinker inspirerat av persiska mattor. Med ett detaljerat mönster och en något sliten yta har man imiterat de klassiska mattorna. Den persiska mattan som aldrig dammar hittar du hos Lhådös Kakel.

Text: Hedvig Andersson

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera