Självrengörande keramikplattor

Självrengörande plattor

Det låter nästan för bra för att vara sant – keramiska plattor som rengör sig själva med hjälp av solens UV-strålar. En trevlig bieffekt är att även luften i dess absoluta närhet renas.

Nu finns två smarta keramikplattor som rengör fasad, luft och tar bort dålig lukt. Ett suveränt alternativ för en keramisk fasad i stadsmiljö, eller om du vill undvika dålig lukt på exempelvis offentliga toaletter. Bakom plattorna står det italienska keramikföretaget Casalgrande Padana.

Bios Self Cleaning är en självrengörande platta för utomhusbruk som är effektiv mot avgaser, damm och pollen. Formulan innehåller titandioxid, TiO2, vilket är ett naturligt ämne som bland annat används som ett vitt pigment för tillverkning av livsmedelstillsatser, tandkräm och smink. Plattorna har fotokatalytiska egenskaper. När de utsätts för ljus kan de bryta ner organiska ämnen och föroreningar på kakelytan, vilket skapar en självrengörande och luftrenande effekt. I princip är det effekten av titandioxiden som bryter ner det organiska materialet på den behandlade ytan – detta tack vare materialets hydrofila (vattenlösliga) egenskaper och skapar en fotokatalytisk process där regnvatten tvättar bort eventuella fläckar från plattytan.
– Det är inte mycket solljus som behövs och det fungerar på husets alla sidor. Ett problem som kan förekomma i vissa klimat är brist på regn, men det bör inte bli något problem i Sverige, säger Paolo Filippini på Casalgrande Padana.

InläggMall_4_stå_1_fsjälvrengörande_keramikplattor

Bildtext: Ytan på en klassisk keramisk platta och ytan på Bios Self Cleaning. När Bios Self Cleaning-plattor utsätts för ljus kan de bryta ner organiska ämnen och föroreningar på den keramiska ytan. Bild: Casalgrandepadana.com

Bios Antibacterial är antibakteriella plattor som används för inomhusbruk och passar bra i sjukhusmiljöer, skolor och andra offentliga miljöer. Ämnet som tillförs för att döda bakterier är en liten mängd silver. Silvret är giftigt för bakterier, men inte för människor. Den ädelmetall-baserade behandlingen hjälper dessutom till att neutralisera dålig luft, även utan något ljus, vilket gör att den passar bra på offentliga toaletter.
– Det är bakterierna som skapar dålig lukt och plattorna hjälper till att ta död på dem och på så sätt även den dåliga lukten, förklarar Paolo Filippini.

I badrum och pooler finns en koncentration av talg och hudceller som tillsammans med bakterier bildar fläckar och hala ytor. Detta försämrar ytans utseende, samtidigt som antihalkegenskaperna minskar vilket påverkar säkerheten. Plattorna finns att köpa på Kakeldaxgruppen och Konradssons Kakel.

Fakta


Fördelar: Bios Self Cleaning
Självrengörande
Luftrengörande

Fördelar: Bios Antibacterial
Dödar bakterier.
Neutraliserar dålig lukt.
Höjer säkerheten då bakterier kan skapa hala ytor.

Text: Lisa Bergman Bild: Hufton+Crow

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera