Färgad fog

Välj rätt färg på fogen

Det har blivit vanligare att skapa effekter med färgad fog. Men hur ska man kombinera kakelplatta och fog? Birgitta Nilsson, stylist på Konradssons kakel, tipsar.

Med en färgad fog kan man framhäva antingen rutmönstret eller kakelplattan, eller helt enkelt låta dem samspela. Starkt färgad fog ger en speciell karaktär och än så länge syns den mest i offentliga miljöer. Industritrenden har gjort det populärt med vitt kakel, så kallat slaktarkakel, och mörkgrå eller svart fog, som ger ett effektfullt rutmönster. Det vanligaste är fortfarande just svart när man vill använda färgad fog, även om det finns många andra alternativ.

Birgitta Nilsson är stylist på Konradssons kakel. Beroende på vilken effekt man vill uppnå rekommenderar hon ett antal olika kombinationer.
– Om man vill ha effekt skulle jag rekommendera en silvrig fog till en svart platta. Det ger ett flott och effektfullt intryck. En orange platta med en guldfärgad fog kan också bli väldigt fin. Då skapar man en lugn kontrast men samtidigt en effekt där man låter plattan och fogen samspela, säger hon.

Väljer man att skapa kontraster med fog bör man tänka på att det inte ska bli ansträngande att titta på. En vägg där man kombinerar exempelvis svarta eller blå plattor med vit fog kan bli påfrestande för ögat. Samtidigt kan det vara snyggt med en fog i en stark färg.

”Det ger ett flott och effektfullt intryck”.

– Har man en enkel vit platta kan man kombinera den med en turkos fog, det kan ge en fin effekt som framhäver plattan. Nu vill många skapa ett rustikt intryck, utan att det för den sakens skull blir industriellt, säger Birgitta Nilsson.

Man ska också tänka på vilken effekt plattans storlek har på helhetsintrycket.

fog

Att arbeta med färgen på fogen kan lyfta ett annars helvitt badrum. Foto: Kakelspecialisten

Ett större format på plattan med en fog som smälter in skapar rymd. Med mindre plattor blir det per automatik mer fog och väljer man då att framhäva fogen så kan ytan upplevas som orolig. Med en starkt färgad fog som dominerar väggar eller golv kan rummet istället kännas mindre. Väljer man en mosaik ska plattorna spela huvudrollen. Blir fogen för framträdande så riskerar man att förlora effekten av mosaiken. Det finns också några tekniska detaljer att tänka på. En kakelplatta har en stomme av porösare lera. Väljer man då en fog som är väldigt avvikande mot plattan kan det uppstå en viss skiftning i plattkanten eftersom plattan drar till sig fogmassan och dess färg. Det är därför inte fel att testfoga.

Att tänka på


– Mörka kakel eller klinkerplattor med ljus fog, eller ljusa plattor med mörk fog, kan bli ansträngande för ögat att titta på.
– En färgad fog kan få rummet att se mindre ut.
– Testa alltid på en platta till att börja med för att se om fogens färg absorberas.

Text: Hedvig Andersson Foto högst upp: Eugeni Pons

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera