Vinnarna av Stora Kakelpriset och Kakeltävlingen 2015!

Stora Kakelpriset delas ut av BKR till projekt som på ett innovativt sätt använt keramik i arkitekturen. Årets vinnare är en universitetsbyggnad som med en klinkerfasad både sticker ut och för en dialog med sin omgivning. Även i studentkategorin Kakeltävlingen korades en vinnare.

Lux – vinnare av Stora Kakelpriset

Projektfakta


Projekt: Lux
Plats: Lund
Årtal: 2014
Arkitekter: Jais arkitekter
Omfattning: 17 800 kvm
Beställare: Akademiska Hus

Lux ritades på uppdrag av Akademiska Hus åt Lunds Universitet. Byggnaden ska samla humanister och teologer på ett ställe och samtidigt ingå i det som kallas ”kunskapsstråket”, ett område där flera av universitetets institutioner samlas. Området präglas av tegelbyggnader och arkitekterna ville hitta ett fasadmaterial som både samspelade och kontrasterade teglet. De öppna, allmänna delarna har fått en öppen glasfasad medan kontorsdelarna är klädda i den röda granitkeramiken.

Juryns motivering
Plattorna på tillbyggnaden förhåller sig på samma gång fritt som traditionsenligt till de historiska tegelmiljöerna. Tillbyggnaden förenar flera generationers universitetsbyggnader på ett skickligt sätt, där de specifika och sociala delarna mot gaturummen har getts en öppen och transparent utformning, och de mer generella kunskapsmiljöerna i högre byggnader ligger tillbakadragna och ansluter till tegelarkitekturen med ett samtida uttryck genom precist utförda fasader i granitkeramik.

Grattis till vinsten Jacob Peetre, berätta om byggnaden!
 Uppdraget var att rita en byggnad som erbjuder en modern utbildningsmiljö och som samtidigt blir ett viktigt bidrag till stadsmiljön och det sociala livet kring kunskapsstråket. Interiört utgår byggnaden från det öppna rum som följer direkt efter entrén. Här bildas naturliga mötesplatser och från denna plats når man enkelt byggnadens övriga delar. Fasaden är i röd granitkeramik och glas.

Varför valde ni att använda keramik?
– Vi laborerade med en mängd olika material, men med tanke på att omgivningen är så präglad av tegel så blev keramiken ett sätt att låta byggnaden samspela samtidigt som den fick en egenart. Det blev till slut det självklara valet. Granitkeramiken är väldigt vacker i sina färger och faller bra in i tegelmiljön. Vi är väldigt nöjda med resultatet.

Vilka är keramikens största styrkor?
– Keramik går att använda på så många olika sätt. Vi har använt samma plattor som vi valde till fasaden här i andra projekt, främst som golvmaterial. Vi ville utveckla detta och upptäckte att keramiken går att använda i en mängd andra sammanhang. Det har varit otroligt spännande för oss att få utveckla detta och vi är väldigt nöjda med resultatet.

Hedersomnämnande Stora Kakelpriset

InläggMall_3_Ny_stå_BKR_kakelpriset_2”Sand, sten och lera” vinnare av Kakeltävlingen

Carl Arvidsson och Henrik Yang på Lunds Tekniska Högskola delade in projektet att göra om Björkhagens tunnelbanestation i tre delar där varje del fick representera en del av keramiken. Förslaget innefattar ett café, en gångtunnel och området utanför stationen – allt med inslag av kakel och klinker.

Juryns motivering
Förslaget förstärker gångtunnelns dramaturgi. Med den gyllengula kakelsättningen på organiskt formade tak- och väggytor blir upplevelsen att röra sig mellan östra och västra sidan av Björkhagen något alldeles unikt. Stationen ges en ny värdighet som kan mäta sig med de allra finaste tunnelbanestationerna längs SL:s blå linje. Genom att lägga caféet i befintlig lokal vid sidan om tunneln kan båda funktionerna fungera flexibelt och de kommersiella ytorna konkurrerar inte med stationsrummet.

Hedersomnämnande Kakeltävlingen

InläggMall_3_Ny_stå_BKR_kakeltavling_2Ordföranden och juryn

Magnus Jansson, BKR

”Vi instiftade priset 2001 för att främja användandet av kakel och klinker i Sverige. Det finns ett behov av att sprida kännedom och kunskap om vårt material. Genom tävlingen vill vi lyfta fram innovativa projekt som använder keramik på ett otypiskt sätt. Vi vill att materialets egenskaper ska tillvaratas, att det ska vara nyskapande och ge en ur miljösynpunkt gynnsam situation jämfört med andra material.”

Hela juryn samlad

InläggMall_2_liggande_juryn

Rachid Lestaric, arkitekt SAR/MSA, Reflex Arkitekter, Klas Ruin, arkitekt SAR/MSA, Spridd, Sara Grahn, arkitekt SAR/MSA, White arkitekter, Adam Ulveson, arkitektstudent, KTH, Magnus Janson, Byggkeramikrådet, ordförande.

Text: Hedvig Andersson Bild: Kristofer Samuelsson

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera