Rahel Belatchew Lerdell

Hållbarhet i fokus

Arkitekten Rahel Belatchew Lerdell ritar allt ifrån stadsplaneringar och kontor till bostäder, allt med ett stort miljöfokus. ”Keramik håller väldigt länge.”

Rahel Belatchew Lardell


Ålder: 45
Bor: Nacka
Yrke: Arkitekt
Intressen: Arkitektur är en livsstil.
Senast lästa bok: Ian MacEwan, Lördag.
Senast sedda film: Dokumentär om Ai Wei Wei.
Reser helst i världen: Att vara arkitekt är för mig en livsstil. Därför vill jag alltid resa till nya platser och besöka nya städer och byggnader.
Inspireras av: Allt som jag någonsin har upplevt, sett och hört är en del av en erfarenhetsbank som jag kan hämta inspiration från.

Rahel Belatchew Lerdell är född i Etiopien och uppvuxen i Uppsala. Efter att ha utbildat sig till arkitekt i Paris och i Amsterdam arbetade hon i Tokyo och Luxemburg innan hon återvände till Sverige efter elva år utomlands.

Idag driver hon Belatchew Arkitekter med tio anställda och arbetar inom ett brett fält av projekt, från stadsplanering till bostäder via kontor och handel. Allt med den gemensamma nämnaren att ha ett starkt engagemang för lokal och global hållbarhet och att bidra till en bättre framtid.

– Jobbet är som bäst när man får arbeta med projekt där ambitionerna är höga. Med det menar jag att det finns en uttalad vilja från alla parter att skapa något man kommer att vara stolt över, säger Rahel Belatchew Lerdell.

”Det är en positiv utveckling att keramiken tagit språnget från att vara kakel till att vara ett material som är lite mer tidlöst och med ett mycket större användningsområde”.

InläggMall_4_Rahel_arkitekt

”Det är få yrken där man kan få så konkreta resultat av det man gör”. Arkitekt Rahel Belatchew Lerdell.

Vad är det som driver dig i ditt arbete?
– Att se idéer realiseras på ett så pass konkret sätt är det bästa med yrket. Det låter lite klyschigt, men det är ett kreativt yrke. Att man hela tiden ställs inför nya frågor och behöver lösa nya uppgifter. Det är få yrken där man kan få så konkreta resultat av det man gör. Man kan ta på det och det är beständigt. Byggnaden står där förhoppningsvis många år innan det händer någonting. Det är väldigt tillfredsställande på det viset.

Hur är känslan när du ser ditt färdiga projekt?
– Det är en fantastisk känsla! Det är jätteroligt. Jag minns första gången, från att det bara var en snabb idéskiss till att utvecklas till ett projekt. Man är väldigt nära projektet själv, som under arbetet med en villa till exempel.

I vilka av dina projekt har keramiken spelat en viktig roll?
– Vi har gjort en hel del interiörer och spa-miljöer i keramik. För spa och våtrum är kakel ett naturligt material. Om vi ser traditionellt har kakel varit ett tydligt rutmönster som är blankt. Man associerar därför traditionellt kakel med blanka ytor och så har badrum sett ut och även en del restaurangmiljöer som har plockat upp den typen av kakel. I och med utvecklingen som har skett på sista tiden börjar kakelplattorna att likna sten och har matta ytor och raka kanter. Då kan man skapa ytor som kan likna torra rum som vardagsrum.

Hur vill kunden ha relaxrummen?
– Man vill inte att delen som är relax ska uppfattas som badrum, fast det måste ändå fungera som ett badrum med samma egenskaper. Upplevelsen är ett odefinierat rum som man själv fyller med innehåll. Då skapar man rum som klarar av den våta miljön, men som kanske ser ut som ett vardagsrum eller en lobby eller andra typer av ytor som man vill vistas i. Det tycker jag är en väldigt positiv utveckling, att det har tagit språnget från att vara kakel till att vara ett material som är lite mer tidlöst och med ett mycket större användningsområde.

InläggMall_2_rahel_kakel

”Att keramik är underhållsfritt är den i särklass bästa egenskapen,” säger Rahel Belatchew Lerdell.

Vilka är materialets starkaste egenskaper?
– Att det är underhållsfritt är den i särklass bästa egenskapen. Det som är bra med keramik är att det finns en oändlig möjlighet vad gäller mönster, storlek på plattor, ytor och kulörer och att det håller väldigt länge. Det är väldigt starka egenskaper. Jag tycker att vi borde se mer fasader som är klädda i keramik.

”Det finns en oändlig möjlighet vad gäller mönster, storlek, ytor och kulörer på keramiken”

När passar det med keramiska fasader?
– Det är ett bra alternativ till natursten, men det förutsätter att det keramiska materialet är billigare. Då kan man få till en yta som ser ut som natursten, har bra egenskaper och samtidigt är väldigt kostnadseffektiv. Anledningen till att vi har lite dåligt med keramiska beklädnader är en kostnadsfråga. Ju bättre pris och ju bättre utseende man kan få fram, desto större möjligheter öppnas. Det vår bransch är sämre på nu är att fördela vilka material vi använder i byggnader. Nu är det väldigt ensidigt med betong, både i stomme och i fasad. Det är synd för möjligheterna är större än så. Där finns mycket man kan göra med keramiken. Tensta Torn med studentlägenheter hade till exempel teoretiskt kunnat vara i keramik om det inte vore för den pressade budgeten, säger Rahel och visar skissbilder på väggen bredvid oss.

InläggMall_4_Rahel_arkitekt_kakel

”Om man inte kan realisera idén som den var tänkt, så blir den något annat”, svarar Rahel på frågan om varför hon vill vara med i alla steg från ritande till entreprenörskap.

Du föredrar att vara med i allt från idéer till ritande och entreprenörskap, stämmer det?
– Jag är gärna med hela vägen. Om man inte kan realisera idén som den var tänkt, så blir den något annat. Vi försöker hålla oss kvar i projektet och vara med så mycket som möjligt. Det går i de flesta fall. Det finns situationer där man lämnar över projekt till entreprenörerna som får ansvaret, men det blir sällan ett bra resultat. Ett projekt är levande in i det sista, tills man har flyttat in. Det dyker ständigt upp frågor att ta ställning till. Det kan ha att göra med budget. Att man behöver banta i någon ände av projektet, men det kan också vara nya omständigheter som dyker upp som gör att man måste ta ställning. Om teamet som var med i början när man enades kring en idé, inte finns med på slutet, vet man inte varför man ska välja det ena eller det andra alternativet. Man behöver ha med sig idén som en röd tråd, från början till slut.

Vilken är arkitektens viktigaste uppgift enligt dig?
– Att när vårt basala behov av tak över huvudet är uppfyllt, kunna skapa den rika fond som våra liv utspelas mot; miljöer som väcker känslor, berör, hänför och blir en del av våra minnen och upplevelser. Det är spännande att få vara med och bygga ett samhälle, träffa mycket folk och försöka förstå och tolka det som efterfrågas.

InläggMall_3_Rahel_VillaUH1

Rahel väljer tre projekt där keramik ingår. Villa UH1: För dess fina samspel med terrängen då tak och mark bildar ett. Huset har många ansikten och är på samma gång stort, litet, publikt och privat. Tensta Torn: Över tvåhundra studentbostäder mitt i Tensta Centrum. Vi har arbetat mycket med att bryta upp och fragmentera de stora fasaderna så att de återspeglar marken, grönskan och himlen. Stadsbryggan: Ett förslag till omplanering av Tegelbacken så att man enklare når vattnet utan att passera en stor trafikkorsning. Vid kajen föreslår vi en brygga så att man kan ta ett dopp mitt i staden, ett stenkast från T-Centralen. Södervända terrasser längs vattnet skapar fina uteplatser.

Text: Lisa Bergman Bild: Kristofer Samuelsson

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera