Mutinas serie Numi Cliff

Spännande kakelnyheter

Stockholm Furniture & Light Fair visade flera spännande kakel- och klinkernyheter som materialmöten, fiskben- och sjuttiotalsmönster. Följ med och upptäck vårens uppstickare!

Kakelspecialisten kakeltrend

Gunilla Eriksson på Kakelspecialisten lyfter trender som komposit och stormönstrat klinker. Bilden överst är Ornamentas serie Cocciopesto och den nedre är Ornamentas serie Tangle. Foto: Kakelspecialisten samt porträtt Anders Roth.

Vårt första stopp är hos Kakelspecialisten och Gunilla Eriksson berättar att de stora plattformaten fortsätter att vara populära i alla typer av miljöer. Mönstrat sjuttiotalsinspirerat kakel är tillbaka vilket märks från flera leverantörer, bland annat serien Tangle från Ornamenta. Det handlar om klinker med överdrivna mönster med handritad känsla som passar både för vägg och golv. I inredningssammanhang är komposit väldigt hett generellt och det märks inte minst på vårens kakel- och klinkersortiment, enligt Gunilla Eriksson.

Centro-Kakeltrender

Niklas Ljungblad pratar varmt om klinker med både matta och blanka ytor som Mutinas serie Numi Cliff som du ser överst i bild. Under är en bild på fiskbensmönstrat klinker från Mutinas serie Mews. Foto: Centro samt porträtt Anders Roth.

Centro är på plats och Niklas Ljungblad presenterar spännande materialmöten där blanka och matta plattor får samspela. Italienska Mutina har tillsammans med den tyske formgivaren Konstantin Grcic skapat serien Numi, en keramisk platta som passar både för vägg och golv och går att få i sex olika färgställningar. Som ett komplement har Mutina även tagit fram serien Numini, en mosaik med samma mönster fast i mindre format. Fiskbensmönstrat klinker är också en trend som vi kommer att få se mycket av framöver, menar Niklas Ljungblad.

Konradsson-kakeltrender

Maria Ehnemark på Konradssons Kakel lyfter pudriga pasteller så som i serien Tone som du ser överst i bild. Nedre bilden visar trendiga marmorplattor, här i serien Marmi carrara naturale. Foto: Konradssons Kakel samt porträtt Anders Roth.

Konradssons Kakel visar att marmortrenden på kakel och klinker är väldigt hett just nu. Ett exempel är det italienska Marmi som tack vare en välutvecklad inkjet-tryckteknik gör det möjligt att efterlikna marmorns mönster på pricken. Imitationer av material rent generellt är något vi kommer att fortsätta se mycket av, menar Maria Ehnemark. Hon ser också en tendens att kaklet lyfts ut från de klassiska miljöerna som badrum och kök och in i vardagsrummen i form av en kaklad vägg vilket känns nytt och spännande. Parallellt med de här trenderna fortsätter pudriga mättade pasteller att synas på kakel och klinker, vilket passar de skandinaviska hemmen fint.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera