Nosh and Chow

Nosh and Chow

En läcker kakelvägg i aquablått och vad som sägs vara Stockholms dyraste badrum med hexagonformade klinkerplattor. På restaurangen Nosh and Chow upptäcker du en ny keramikdetalj vid varje besök.

Projektfakta


Projekt: Nosh and Chow
Plats: Stockholm
Årtal: 2013
Arkitekt: Lázaro Rosa-Violán
Omfattning: 2 300 kvm

När du kommer in på Nosh and Chow är det omöjligt att inte se sig omkring och ta in alla intryck av material, färger och detaljer. Restaurangen lyckas med konsten att kännas både lyxig och avslappnad. Detta tack vare den välkände spanske inredningsarkitekten Lázaro Rosa-Violáns inredning, som är en personlig mix av modernt och antikt från världens alla hörn.

Själva namnet Nosh and Chow kommer från engelskans två populära uttryck för käk, ”nosh” är att äta lite och ”chow” är en måltid. Restaurangen öppnade 2013 på Norrlandsgatan i Stockholm och är stans första townhouse med restaurang, barer och trädgård i ett och samma hus. Under 2014 kommer det sista steget i projektet att bli klart, de lyxiga sviterna på våning tre och fyra. Köket beskrivs som en modern finkrog med rätter från världens alla kök, baserade på svenska råvaror. Den aquablå kakelväggen med öppningar in till köket fångar blicken när du kommer in i matsalen. Ser du dig om i matsalen upptäcker du att samma platta klär in ena hörnet samt väggen framför köket, där det sitter en vacker målning. Färgen i kaklet matchar de tunga draperierna som döljer dörrarna och är en bra markör för att visa att lokalen är stängd. Golvet i Noshbaren till höger när man kommer in och i ena matsalsdelen är ett lapptäcke av olika plattor och mönster i en enhetlig svartvit skala.

InläggMall_4_Noshandchow_restaurang

Svartvita plattor skapar ett fint mönster i ena matsalen.

Eftersom Lázaro Rosa-Violán är en av Europas mest eftersökta inredningsarkitekter är det projektledaren Santiago Inat som står till vårt förfogande och beskriver inredningen för Nosh and Chow.
– Nyckeln är den rika variationen av atmosfärer och att det hela tiden går att upptäcka nya utrymmen. Gästerna ska glömma bort att de är på en restaurang och det ska kännas som att de är i ett stort hus där det händer saker hela tiden.

Det är därför det står en soffa i badrummet och en eldstad i huvudrestaurangen. Känslan är att vara på en stor fest i en kompis lyxiga hus, där varje gäst kan hitta ett eget litet hörn för mat och dryck. Du kan vara i Stockholm eller Buenos Aires, det spelar ingen roll så länge du är i rätt sällskap. I projektet har hantverket haft en betydande roll samt den varma och välkomnande belysningen. En specialdesignad mässingslampa med glaskulor, antika keramikplattor och mängder av speglar och snirkliga detaljer gör att man som gäst aldrig ser sig mätt på härligheten.

”Tanken är att överraska gästen och förvandla platsen till ännu ett socialt område”.

Men vad är tanken bakom den rika materialmixen?
– Allt material följer samma estetiska linje. Det är en del av vårt koncept att använda material som anses traditionella som trä, keramik, glas och metall. Vi använder en hel del återvunnet material också, som keramiken nedanför den aquablå kakelväggen, som är en antik platta från Barcelona. Allt material har samma finish för att skapa en enhetlig tidsanda och för att kunderna ska känna att restaurangen har funnits där i många år, svarar Santiago.

InläggMall_2_NoshandChow_restaurang

Kakelyta framtagen av oxider från koppar, järn och mangan.

Går du ner en trappa kommer du till det fantastiska badrummet som sägs vara Stockholms dyraste, vilket vi inte tvekar en sekund om. Här ligger ett lyxigt hexagonformat klinkergolv vars yta är framtagen av oxider från koppar, järn och mangan. Kaklet på toalettväggen passar perfekt med klinkern och har samma typ av ytbehandling. Detsamma gäller det grå kaklet under spegeln i Noshbaren. De unika plattorna är specialtillverkade i en fabrik i Spanien specifikt för projektet. Lyfter du blicken inne på toaletten möts du dels av din egen spegelbild, men också av en kalejdoskopliknande vy av kakel och klinker. Levande ljus, blommor och en lång härlig soffa gör att du som gäst mer än gärna tillbringar tid här, då platsen känns mer som en lyxig lounge än ett badrum. Enligt Santiago är badrummen en viktig del i alla deras projekt.
– Tanken är att överraska gästen och förvandla platsen till ännu ett socialt område. Uppdragsgivaren vill utforska ett nytt utrymme och vi vill hjälpa dem med detta. Totalt går 90 procent av gästerna på toaletten minst en gång under restaurangbesöket.

InläggMall_4_Noshandchow

Ett kalejdoskop av kakel och klinker då speglar reflekterar de skimrande plattorna.

Santiago förklarar att en av anledningarna till att de väljer keramik är att den tillför en inhemsk aspekt som de tycker om. De vill påminna sig om att de är medelhavsbor och gillar den fräschör, färg och kontrast som materialet erbjuder. Att materialet även erbjuder en stor variation i ytbehandlingar samt visuella och taktila texturer är fler starka skäl. Keramiken kräver knappt något underhåll och går fint att kombinera med andra material, vilket är en stor fördel, enligt Santiago.
– Vi älskar att använda keramik och att experimentera med materialet. Det är ett fantastiskt material som ger färg och struktur till våra projekt, tillsammans med många andra möjligheter. Vi använder keramiska material i 99 procent av våra projekt, även i butiker, vilket anses vara sällsynt. Ett bra exempel är Pull and Bear-butiken i Mataró, Spanien. Där använde vi keramiska plattor till både väggar och möbler, vilket gav ett mycket spektakulärt resultat, avslutar Santiago Inat.

Text: Lisa Bergman Bild: Kristofer Samuelsson

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera