De Geusselt i Maastricht

Kontrasternas keramik

Hållbarheten stod i fokus när Slangen + Koenis ritade en simhall i nederländska Maastricht. Ett uråldrigt material i en modern struktur. De Geusselt är kontrasternas och de subtila effekternas boning.

Projektfakta


Projekt: De Geusselt Maastricht
Plats: Maastricht
Årtal: 2013
Arkitekter: Slangen + Koenis Architecten
Omfattning: 10 000 kvm

Nederländska Maastricht, landets äldsta stad som grundades redan på romartiden, är också keramiktillverkaren Mosas hemstad. Och Mosa är den anrika universitetsstadens stora stolthet. Därför är det kanske föga förvånande att den nya, ambitiösa simhallen är klädd helt i keramiska plattor från just Mosa.

Vad som kanske är mindre väntat är att man istället för att välja någon av den visionära tillverkarens senaste skapelser har låtit klä fasaden i återvunna plattor.
– Miljötänket har genomsyrat hela byggnaden, nästan ner på skruv-nivå. Anledningen till att vi fick det här uppdraget var just att vi hade så många hållbara lösningar på plats. Det, och att vårt förslag interagerade bäst med det omgivande landskapet, säger Jetske Bömer, arkitekt på Slangen + Koenis Architecten som står bakom projektet.

InläggMall_de Geusselt

Arkitekterna ville skapa ett intressant möte genom att ge den moderna strukturen ett uråldrigt material.

Fasadplattorna, som alla från början haft mörka kulörer, är nu färgade i tre grå och svarta nyanser och måtten varierar. Inget i fasaden på den strama, moderna box-strukturen med sina generösa glaspartier avslöjar att materialet redan har många är på nacken. ”Upcycling” när den är som bäst.
– Det är detta som blir så intressant. Att man återvinner plattor men ändå skapar något som är samtida och modernt. Byggnaden har inte en återvunnen känsla. Det finns inget som avslöjar att det är gamla plattor, fortsätter Jetske Bömer, men medger att det varit en lång och arbetsam process att anpassa den gamla keramiken till den nya byggnaden.

Hon ville att fasaden skulle ha en taktil känsla, och leda tankarna till mjukare material som exempelvis textil. Tillsammans med tillverkaren ville de först utveckla böjbara keramiska plattor, men det visade sig vara en alltför stor utmaning. Lösningen blev istället att ge plattorna rundade hörn, för en mjukare känsla.
– Försöket att göra plattorna böjbara slutade med att vi stod på fabriksgolvet med en massa krossad keramik. Vi valde istället att ge plattorna rundade hörn. Vi ville skapa en kontrast mellan den moderna, strama strukturen och ett traditionellt material, och i sin tur ge det en mjukare form. Mosa hade precis börjat göra utomhuskeramik när vi inledde arbetet med simhallen. Det har varit väldigt spännande att jobba med dem, säger hon.

”Alla material har valts utifrån ett hållbarhetstänk. Anläggningen är den mest miljövänliga simhallen i Nederländerna”.

Att ge plattorna tre olika kulörer handlar inte bara om smak. Man ville försäkra sig om att eventuella skiftningar som kunde uppstå skulle uppfattas som avsiktliga.
– Man vet aldrig hur keramikens nyanser skiftar när solljuset faller olika på plattorna. Därför är det bra att ge dem lite olika kulörer, så att fokus hamnar på det istället. Fasaden behöver också skiftningar för att bli en levande yta, fortsätter hon.

Förutom att vara ett hållbart och vackert fasadmaterial fyller keramiken också en annan funktion.
– Genom att bryta upp strukturen i enskilda plattor kan man låta även stora byggnader ge intryck av att ha en mänskligare skala. Där är keramiska plattor ett effektivt verktyg, säger Jetske Bömer.

InläggMall_2_de_Geusselt

Genom att låta varje platta träda fram ger man intrycket av att de stora volymerna har en mänskligare skala.

Strukturen består av fyra volymer, separata lådor staplade sida vid sida och ovanpå varandra. Man ville integrera byggnaden i landskapet, hålla den så låg som möjligt och samtidigt inhysa alla nödvändiga delar. Förutom ett antal bassänger finns här också ett klubbhus samt bar och restaurang.
– Vi gör i huvudsak sportbyggnader. Att få ihop alla funktioner är vi vana vid, men det är ändå alltid en utmaning. Vi experimenterade med ett antal volymer för att integrera byggnaden i landskapet på ett bra sätt och landade i de här staplade boxarna, säger Jetske Bömer.

”Man vet aldrig hur keramikens nyanser skiftar när solljuset faller olika på plattorna. Därför är det bra att ge dem lite olika kulörer, så att fokus hamnar på det istället”.

InläggMall_Jetske_Bomer

Jetske Bömer är arkitekt på det holländska kontoret Slangen + Koenis Architecten och huvudansvarig för den nya simhallen i Maastricht.

En nivåskillnad skapades mellan den gräsmatta och utomhuspool som tillhör anläggningen och den omgivande parken, för att undvika att sätta upp staket som separerar utomhusbadet för mycket från resten av parken.
– Vi ville att anläggningen skulle vara en del av parken och inte för avskärmad, förklarar Jetske Bömer.
På taken har man delvis anlagt gröna ytor, delvis installerat värmesamlare. Även interiören präglas till stor del av keramik. I övrigt har trä, som bidrar till en god akustik i de i huvudsak kaklade utrymmena, och betong en central plats i strukturen.

– Alla material har valts utifrån ett hållbarhetstänk. Det har tagit tid men vi kan konstatera att det varit värt det eftersom anläggningen är den mest miljövänliga simhallen i Nederländerna och Breeam-certifierad, säger Jetske Bömer och fortsätter:

– Vi är jättenöjda med allt från estetik och hållbarhet till funktion. Vi gör en del guidade turer där och det är ett väldigt trivsamt ställe att vara på med en bra arbetsmiljö. En simhall kan lätt bli bullrig, men tack vare bra akustik och diskreta installationer är det väldigt tyst.

Text: Hedvig Andersson Bild: Marcel Van Der Burg & Mosa

Vill du prenumerera på inspirationsmagasinet Lera
kostnadsfritt och få ett digitalt nyhetsbrev?

Ja tack, jag vill prenumerera

Få en gratis prenumeration på inspirationsmagasinet Lera och ett digitalt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill prenumerera