LED-belysning i kakel och klinker är effektfullt, men relativt ovanligt i Sverige

Kakel med ljuskälla

Att integrera LED-belysning i kakel och klinker är effektfullt. Ännu är det relativt ovanligt i Sverige – men det är något som håller på att förändras.

Att låta ljuskällan bli en del av keramiken är ett sätt att skapa effekter med ljus. Ljuskällan kan integreras antingen i fogarna eller i själva kakel- eller klinkerplattan. Väljer man att integrera ljuskällan i plattan finns det dels färdiga system där plattan redan är utsågad efter den belysning som medföljer, eller så kan man själv välja platta och belysning att sätta ihop. Att integrera ljuskällor i kakel, klinker och fogar är ännu inte så vanligt, men det är med största sannolikhet något vi kommer att se mer av i framtiden.

– Det blir mer och mer populärt att integrera ljuskällor i keramik, även om vi inte sett någon boom i Sverige ännu. Belysning sitter fortfarande oftast i taket i kaklade utrymmen, men det håller på att förändras, säger Martin Alfalk som är vd för Badudden, en svensk agentur för keramiska fabriker.

InläggMall_belysning_i_kakel

Det blir mer och mer populärt att integrera ljuskällor i keramik.

När ljuskällan är inbyggd i själva plattan installeras plattorna och ljuskällan samtidigt. Ljuset kan anpassas efter vilken färg på plattan man väljer och vilken effekt man är ute efter. Den låga spänningen gör att plattsättaren ofta kan installera LED-belysning på egen hand, utan att ta hjälp av en elektriker.
– Med en ljuskälla integrerad i keramiken öppnas nya möjligheter att skapa effekter med ljus. Vi erbjuder samma plattor med samma storlek, tjocklek och kvalitet som i övrigt sortiment men med LED-belysning integrerad, säger Björn Lekander, arkitektsäljare på Mosa Tiles.

Förutom att skapa en vacker och livfull yta tar LED-belysningen liten plats, har låg energikonsumtion och ger inte ifrån sig någon värme. Den är tålig mot stötar och vibration och möjliggör installation av både plattor och belysning på en slät yta eftersom den inte skapar några nivåskillnader. För sin storlek ger den ifrån sig ett relativt starkt ljus.
– Det är en effektförstärkare som ger keramiken en ny dimension. Belysningen blir ett motiv och ska synas direkt när man kommer in. Man ska inte placera LED-belysningen bakom en frostad dörr exempelvis eller för nära andra ljuskällor, säger Martin Alfalk.

Däremot kan integrerad LED-belysning inte ersätta konventionell ljussättning.
– Den ger inte tillräckligt med ljus för att ersätta traditionell belysning utan bör användas i kombination med annan ljussättning. LED-belysning i kakel och klinker ska ses som en dekoration eller något som leder vägen, säger Björn Lekander.

”Med en ljuskälla integrerad i keramiken öppnas nya möjligheter att skapa effekter med ljus”.

Naturligtvid kan inte LED-belysning mäta sig med keramik vad gäller långsiktighet. Olika alternativ har olika lång livslängd, så ta reda på hur länge lamporna lyser innan de behöver bytas ut. Alla typer av LED-belysning passar inte heller i våtrum, var noga med att välja rätt typ av belysning för ändamålet. Är lamporna integrerade i keramiken kan de normalt bytas utan att påverka den, men sitter belysningen i fogarna måste man byta fogarna när lamporna brunnit ut.

– LED-belysning i keramik kombinerar form och funktion. Man får en relativt långsiktig ljuskälla i ett långsiktigt material, konstaterar Björn Lekander.

Projektfakta

Fördelar
Låg energikonsumtion.
Ingen nivåskillnad.
Låg spänning.

Att tänka på
Endast vissa typer passar i våtrum.
Ta reda på livslängden.
Ska inte ersätta traditionell belysning.

Text: Hedvig Andersson Foto: Mosa Tiles

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera