Årets Plattsättare Johhny Bark

Årets plattsättare

Vinnaren av Årets plattsättare går till Johnny Bark som står bakom den fantastiska badrumsväggen med ett träd och kopparfärgade mosaiklöv.

Johnny Bark arbetar för Kakelproffsen i Falun AB och står bakom plattsättningen av ett privat badrum där han dekorerat ett träd med fallande löv på ena väggen. Måtten på utsmyckningen är cirka 2,4×2,4 meter, trädet är gjort av Blackmetallic från Bricmate i format 30×30 och de vita plattorna är 15×45 cm. Kopparmosaiken som bildar de cirka 60 löven är från Svenska kakel i storlek 1,5×1,5 cm fast sitter på 30×30 ark. 

Motivet till väggen hittade han på nätet och trädet har gjorts av plattan Black Metallic i storlek 15×45 cm och löven är gjorda av en kopparmosaik i storlek 30×30 mm. Bara sågningen av samtliga bitar tog 40 timmar att utföra.

Det var Roger Brander, VD på Kakelproffsen i Falun, som anmälde Johnny till tävlingen. Tidigare har Johnny tagit en paus från plattsätteriet under cirka två år för att pröva lyckan som svetsare, men kom tillbaka till företaget och plattsättaryrket. Och det verkar som att han har hittat sin grej! Det här är inte första gången Johnny tävlar i plattsättning, 2004 var han med i World Skills Competition på Nordbygg (en internationell tävling för unga plattsättare) där han var en av fyra som gick vidare till uttagstävling men inte vann.

Årets plattläggare Johnny Bark

Årets plattsättare är Johnny Bark. Foto: Richard Ryan

Syftet med priset är att uppmärksamma en yrkesskicklig plattsättare, anställd i ett PER-företag, som har gjort något utöver det vanliga. Det ska vara ett objekt där plattorna kommer från ett KAF-medlemsföretag och plattsättaren ska ha utfört plattsättningen själv. Priset är ett stipendium för en studieresa för en summa på 20 000 kronor.

Fotograf badrum: Jennifer Glans

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera