Ästad vingård

Träkänsla sprider värme

Ett golv som signalerar träkänsla, men är mycket mer praktiskt och tåligt.
– Det fick vi på Ästad Vingård när vi valde ett klinkergolv med trämotiv, säger Daniel Carlsson, ett av de tre syskon som driver verksamheten.

Projektfakta


Projekt: Ästad Vingård
Plats: Ästad, norr om Falkenberg
Årtal: 2014
Arkitekt: Daniel Carlsson
Omfattning: 1300 m2

När en anläggning som vill locka besökare ligger längst ut i skogen, mitt i orörd natur långt från tåg och buss gäller det att kunna erbjuda det bästa av det bästa. Det gör Ästad Vingård i Halland.

Här har tre syskon, Daniel, Mattias och Linda, tagit över efter sina jordbrukande föräldrar och skapat en plats för alla sinnen.

Ett fantastiskt ställe som organiskt vuxit fram, steg för steg i en stil som både harmonierar med naturen och lite kaxigt sticker ut. Det senaste tillskottet till spa, gästgiveri, konferensanläggning och äventyrskonceptet ”Fångarna på gården” är Ästad Vingård. En vinodling och ett vineri som lockar många intresserade som vill ta del av hela eller delar av produktionskedjan, från druva till färdigt vin. Ekologiskt odlat, precis som allt annat som serveras på gården.

– Idén är att vår produktion av vin ska genomsyra hela anläggningen. Därför var vi väldigt noga med att välja material som skulle kunna fungera lika bra i den del där produktionen sker som i andra utrymmen. Svaret blev keramik som är vackert, enkelt att hålla rent och dessutom mycket slitstarkt, säger Daniel Carlsson som själv konstruerat anläggningen och varit delaktig i hela byggprocessen av det 1 300 kvadratmeter stora vineriet.

InläggMall-4-Ästad-vingård

Daniel Carlsson och hans syskon Linda och Mattias driver Ästad Vingård tillsammans.

Han beskriver engagerat hur jakten på det perfekta golvet tog vid.
– Jag ville att produktionsanläggningens material skulle återspegla den känsla som traditionellt är kopplad till vintillverkning med gamla ekfat, terrakotta och blänkande metall. Materialen skulle subtilt skicka dessa attraktiva signaler till sinnena. Då passade mörkbrun, melerad, träimiterad klinker, och många detaljer i rostfritt stål och mässing som accent, säger Daniel Carlsson.

Att välja keramik istället för trä handlar om att materialet ska hålla i många år och för många besökare.
– Om vi haft ett trägolv hade det nu varit mycket slitet efter att våra årliga 40 000 besökare vandrat på det. Nu ser vårt golv istället helt nytt ut. De senaste två åren har utbudet av keramiska material som inte alls uppfattas som kalla och kliniska exploderat. Allt fler har insett hur extremt tåligt och lätt att rengöra klinker är samtidigt som de bär med sig de goda värdena från andra material. Som till exempel den känsla av varmt inbjudande naturlig fräschör som trä signalerar, säger Daniel Carlsson.

Till väggarna valdes en gråvit platta i granitkeramik.
– Grått finns ju i tusentals nyanser men jag fastnade för just denna varma ton och det var givetvis viktigt att den gick väl ihop med den brunmelerade golvklinkern, fortsätter Daniel Carlsson.

Han beskriver hur många upplever att klinkern med golvvärme verkligen är trä och därför uppfattar det som mjukt att gå på.
– Här på Ästad ägnar vi oss mycket åt att beröra våra gästers sinnen och detta är en rolig detalj som visar hur mycket vi människor styrs av våra förväntningar, fortsätter han.

Starka entreprenöriella krafter har stått bakom Ästad sedan mitten på 1980-talet när mamma Ann-Catrin och pappa Rolf, som tog över gården från Rolfs föräldrar, öppnade grindarna. För att få lönsamhet började de visa upp sitt gårdsliv för besökare och var även ett av de första lantbruken att starta med ekologisk mjölk.
– Att ständigt tänka nytt och vilja utveckla verksamheten är verkligen något som vi ärvt av våra föräldrar, konstaterar Daniel Carlsson.

InläggMall-vinproducent-ästad-vingård

Arbetet med den egna vinproduktionen i full gång. Det träimiterade golvet är slitstarkt och lätt att hålla rent.

För fyra år sattes på den sydvästra sluttningen 150 00 Solaris-vinstockar som fick växa till sig några år. 2014 skördades druvorna och vinet tappades upp i det egna vineriet, placerades i gårdens vinkällare och i juni i år var det dags att korka upp de första buteljerna.
– Vi gör det i samarbete med den prisbelönte vinmakaren Lars Torstensson, och druvan vi valt är Solaris, berättar Daniel Carlsson och ser precis så lycklig ut som en vin-konnässör kan göra när han håller sin egenproducerade dryck i handen.

När man byggde undervattensbastun, en av Ästads sju olika bastur, var det ännu en gång Daniel som iscensatte sina visioner. Här är golvet lagt i klinkerplattor som ser ut som gammalt golvtegel medan fiskarna simmar omkring utanför fönstren och brasan sprakar. Magiskt.
– De här plattorna ger precis det rustika intryck jag ville ha, utan att vi behöver hantera nackdelarna som tegel innebär. Vår stil präglas av att byggnaderna ska smälta in i naturen med en rustik elegans.

Att Ästad lyckas med sina ambitioner och sticker ut med sin kvalitetssträvan gör gården till en lysande pärla väl värd en tur från allfarvägarna.

Text: Margita Ingwall Bild: Mikael Pilstrand

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera