Mosaik i Milano

Form, färg och keramik

Under designveckan i Milano presenterade de större leverantörerna de senaste kollektionerna i häpnadsväckande utställningar, samtidigt som de mindre designerna bjöd på kreativitet och innovation genom strukturer, mönster och produktionsteknik.

Strukturer och former

Hexagonen är fortfarande den hetaste formen på plattor. Spanska Acdo visade en ny spännande teknik som skapar otaliga möjligheter till mönster inom hexagonen. Tekniken gör dessutom plattan både lättare och mer tålig. Ateliers Zelij bjöd på enunderbar utställning i Lambrate med mosaiker i allt från stjärnor till grafiska mönster, med både slät och ojämn yta i ljuvliga kulörer.

Form_Farg_Keramik_1

Form_Farg_Keramik_2

Mycket mönster

Bisazzas showroom var till brädden fylld med snygga mönster. I bild ser vi ett exempel ur kollektionen Studio Job, en blandning av skelett och sjöhästar. Mutina visade nya mönster med kollektionen Puzzle, som har tagits fram genom att Edward Barber och Jay Osgerby experimenterade med enkla geografiska former. Hela Milano bjuder på snygga mönster vart man än vänder blicken. Entrén till La Corte di Montenapoleone, en vacker restaurang på en innergård i centrala Milano, är en inspirationsexplosion från golv till tak.

Pigmentering

Den holländska formgivaren Hester de Wolff visade i sin utställning hur man pigmenterar olika material med hjälp av naturen, till exempel med blommor och bär. Resultatet på porslin är slående vackert.

Form_Farg_Keramik_3

Form_Farg_Keramik_4

Annat kul i keramik

Mest iögonfallande, utöver mosaiker och kakel, var den keramiska bänken designad av Chris Kabel för St. Joris. Keramik i nya former såg man också på utställningen hos Rossana Orlandi, här ett exempel på en snygg bordslampa. Italien är ju lite av ett keramikens mecka och krukorna på Corso Como 10 är bara ett av många keramiska element man vill packa ner och ta med sig hem.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera