Stort kakel

Stort kakel – ny trend

Klinkerplattor i storformat har kommit för att stanna och användningsområdena blir allt fler. Men är de lika lätta att hantera som ett standardformat? Vi har talat med experten.

För tio år sedan såg man inte mycket av stora klinkerplattor i privata hem. Du hittade dem i offentliga miljöer med tuff belastning då det hårda materialet är känt för hög reptålighet. Tillverkningsmetoderna har sedan dess utvecklats, plattorna har blivit tunnare och vi har fått ett större utbud av mönster och färger. Det är några av orsakerna till att stora plattor de senaste åren dykt upp på allt ifrån fasader till hotellentréer och i privata hem. Fördelarna är många, förutom hög reptålighet är materialet underhållsfritt och lättstädat. Den stora utmaningen är underlaget som ska vara plant och utan svackor innan plattsättning påbörjas.
– Följer man enbart byggnormens krav idag är det jättesvårt att lägga plattorna. Man måste lägga mycket mer arbete på underlaget. Plattorna är ju statiska, det går inte att böja dem, förklarar keramikkonsulten Åke Brannestål.

2-liggande_stora_format

Stora plattor är omåttligt populära, men stället lite högre krav på underlaget.

Det som kan hända om inte underlaget är tillräckligt plant är att plattor spricker vid hård belastning av exempelvis en tung vagn som körs över golvet.
– Det är därför väldigt viktigt att se till att entreprenören gör ett korrekt hantverk innan plattsättaren kommer, betonar Åke.

Vad plattsättaren sen ska tänka på är att få till full täckning av fästmassan under plattan, vilket inte är alldeles enkelt med stora plattor. BKR:s tekniska kommitté, där Åke är medlem, arbetar just nu med nya riktlinjer för ändamålet. Miljöer där de stora plattorna passar bra att använda är stora plana golv, entréhallar och på väggarna i bostadshusens entréer tack vare att de är reptåliga och står emot det mesta. Däremot är det inte lika lätt att lägga dem där det förekommer golvlutningar.
– I bilhallar och badrum med golvlutning kan det vara besvärligt, menar Åke. Då kan man lösa problemet genom en så kallad kuvertskärning, plattorna skärs diagonalt kring brunnen och lösningen ser ut som ett kuvert. De stora plattornas framtid ser Åke mycket ljust på.

Text: Lisa Bergman Bild: Kakelspecialisten

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera