Moa Bogen i Berlin

Urbant nav

Ett yttre av glas och räfflad keramik klär den multifunktionella byggnaden Moa Bogen i Berlins nya stadsdelskärna Stephankiez. ”De olika färgerna på keramiken gör att den långa fasaden hamnar i blickfånget”, förklarar arkitekten Sergei Tchoban.

Projektfakta


Projekt: Moa Bogen
Vad: Shoppingcentrum, hotell, sport- och hälsocenter samt parkering
Plats: Berlin
Årtal: 2011
Arkitekter: Sergei Tchoban, nps tchoban voss GmbH & Co. KG
Omfattning: 48 700 m2

Den fyra våningar höga Moa Bogen verkar som stolt representant för den nya stadsdelskärnan Stephankiez som tillhör distriktet Moabit i nordvästra Berlin. Arkitekten Sergei Tchoban beskriver det som en typisk ”kiez”, ett område med sitt eget sätt att leva, en subkultur helt enkelt. Stephankiez är en homogen stadsdel med flertalet historiska byggnader, därför var det viktigt för arkitekterna att rita en byggnad som integrerar väl med omgivningen.

3-sta_urbant_nav

En fasad i keramik gav möjligheter att göra ett avtryck med färg.

– Vi har valt att arbeta med olika färger och en modern form som samtidigt har en genomarbetad yta. Tack vare fasadens struktur och rena design lyckas byggnaden matcha två egenskaper som återfinns överallt i Stephankiez, nämligen hållfasthet och dynamik, säger Sergei Tchoban.

Strukturen och möjligheterna att ta fram flertalet färger var viktigt när de valde keramik. Plattorna är Terrart från NBK Architectural Terracotta och är specialtillverkade för Moa Bogen, detsamma gäller de olika glasyrerna som sträcker sig från gult, orange och rött till lila.

4-sta-_urbant_nav-2

Arkitekten Sergei Tchoban har genom byggnaden velat ge området ett uppseendeväckande nav.

– Keramiken har kvaliteten att åldras med värdighet. Dessutom finns det flera möjligheter att skapa reliefliknande ytor. De olika färgerna på keramiken gör att den långa fasaden hamnar i blickfånget, förklarar Sergei Tchoban.

Moa Bogen är ett komplex som innefattar shoppinggalleria, sportcenter och hotell. Arkitekternas mål har varit att byggnaden ska förbättra dess omgivning, inte bara ta fram ett skal för shopping och sport – utan etablera en stadskärna som skapar en känsla av identifikation för resten av området.

Responsen från medierna har varit positiv, men viktigast för arkitekterna är att omgivningen uppskattar Moa Bogen.
– Eftersom området anses vara lite svårt är det extra kul att byggnaden nu fungerar som ett dynamiskt och urbant nav, avslutar Sergei Tchoban.

Text: Lisa Bergman Bild: Roland Halbe, Berlin

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera