Peter van der Jagt och Erik Jan Kwakkel har gjort en lång resa med Dtile

Kakelmakarna

Peter van der Jagt och Erik Jan Kwakkel startade sin verksamhet med en ambition att kakla hela världen. Två decennier senare är de på god väg att lyckas.

Peter van der Jagt


Ålder: 43.
Bor: Amsterdam.
Familj: Flickvän.
Yrke: Formgivare.
Senast lästa bok: Någon skandinavisk deckare.
Senast sedda film: Whiplash.
Intressen: Matlagning.
Reser helst: Den europeiska landsbygden, särskilt England och Frankrike.
Inspireras av: Allt och inget. Det finns så mycket som är bra, och så mycket som är dåligt som man vill förändra.

Erik Jan Kwakkel


Ålder: 49.
Bor: Arnhem.
Familj: Flickvän och två barn.
Yrke: Formgivare.
Senaste lästa bok: How music works av David Byrne.
Senast sedda film: Boyhood.
Intressen: Musik, teknik och design.
Reser helst: Bilsemester i Europa.
Inspireras av: Achille Castiglioni (1918-2002), italiensk industridesigner.

Peter van der Jagt och Erik Jan Kwakkel har tagit den keramiska världen med storm. De träffades i den nederländska staden Arnhem på 90-talet. Där väcktes ett gemensamt intresse för att skapa funktionella keramiska plattor, med integrerade tvålkoppar, förvaring, ventiler och toalettpappershållare.
– Vi kom på idén eftersom ingen av oss gillar krom- och gulddetaljer i badrum, de ger en rastlös känsla. Vi gillar inte heller tvålkoppar och toalettpappershållare som är fastsatta i väggen, säger Erik Jan Kwakkel.

Med en ambition att ”kakla hela världen” utvecklades de så kallade funktionsplattorna efterhand till hela keramiska interiörer, till synes gjutna i en enda form.
– Det är rytmen, rutnätet, i keramiska interiörer som är intressant, inte varje platta i sig. Vi ville inte avbryta mönstret. Vi är intresserade av detaljer och frågade oss varför alla plattor måste vara kapade i kanterna, berättar Peter van der Jagt.

Han och Erik Jan drev båda egna designstudior när idén att arbeta tillsammans med keramik kläcktes.
– Till skillnad från mig hade Erik Jan redan specialiserat sig på keramik, säger Peter van der Jagt.

Nästan 20 år senare är succén ett faktum, men vägen dit har inte varit alldeles rak.

Den första serien funktionsplattor blev klar 2001, och samma år gjorde designduon en köksprototyp som visades i Milano till allmän förundran och förtjusning. Med rundade hörn och helkaklad inredning hade man skapat ett unikt uttryck. Och alla nödvändiga funktioner var gjutna i plattorna.
– Den största behållningen är det estetiska, rundade hörn ger ett mjukare och mer taktilt intryck i en annars hård miljö. När vi väl visste vad det var vi ville göra började vi leta efter tillverkare, men det visade sig att våra produkter var både dyra och komplicerade att producera, säger Peter van der Jagt.

InläggMall-4-d-tile-1

Peter van der Jagt och Erik Jan Kwakkel har gjort en lång resa med Dtile.

Sökandet efter en producent tog dem genom hela Europa – från Tyskland till Portugal, Tjeckien och Turkiet- men snart tvingades de inse att ingen kunde göra jobbet.
– Vi kunde inte hitta någon som kunde producera oregelbundna plattor med den precision vi behövde. Alla kunde göra platta plattor, men ingen kunde göra våra, konstaterar Erik Jan Kwakkel.

Av en slump får de höra talas om en keramiktillverkare som ska flytta verksamheten utomlands. En fem ton tung maskin som gjuter plattor är till salu.
– Så där stod vi med maskinen, men ingen manual. Och den var ganska sliten och dåligt omhändertagen, så vi fick börja med att spendera två månader med att reparera den, berättar Peter van der Jagt.

Maskinen var för tung för att inhysa i en vanlig studio, så Peter van der Jagt och Erik Jan Kwakkel kontaktade European Ceramics Workcentre i Amsterdam och frågade om de kunde ta dit maskinen och tillbringa några månader där med att lära sig använda den. Det blev början på en lång resa.
– Det var inte direkt svårt att lära sig tillverkningen, men det var många steg. Det tog lång tid och var ibland väldig frustrerande, men också väldigt roligt. Nu när man vet hur man gör verkar det enkelt, men vi var tvungna att experimentera länge för att få det rätt, fortsätter Peter van der Jagt.

InläggMall-2-d-tile-keramik

Duon vill kakla hela världen – här syns deras espressomaskin i keramik.

En tuff period av ovisshet och hårt arbete väntade.
– Vi hade inga pengar och det fanns inga garantier. Man jobbar i två år med något som kanske aldrig kommer att se dagens ljus. Samtidigt fick vi väldigt mycket positiv respons, varje gång vi visade det vi gjorde möttes vi av intresse och entusiasm, minns Peter van der Jagt.

I framtiden skulle vi vilja göra en biltvätt och en bensinmack helt i keramik. Där skulle keramiken verkligen komma till sin rätt, enkel att hålla ren och otroligt hållbar.

Som formgivare tänker man lekfullt och ser möjligheter. Vi lärde oss av våra misstag. Vi stötte på svårigheter varje dag, men vi lyckades lösa dem, tillägger Erik jan Kwakkel.

Lyckas man bara bemästra materialet är fördelarna uppenbara.
– Det bästa med att ha en egen fabrik är att man har total kontroll på produkten. Man har också ett totalt ansvar, men så länge man har total kontroll känns det bra, konstaterar Peter van der Jagt.

InläggMall-2-d-tile

Badrum på kulturhuset De Lensvelt Hub.

Det har gått 14 år sedan köksprototypen. Peter van der Jagt och Erik Jan Kwakkel har inrett kök och badrum, gjort espressomaskiner och kylskåp helt i keramik, producerat oräkneliga funktionsplattor och levererat sina keramiska kreationer till några av världens främsta inredare och arkitekter, däribland Phillippe Starck, Tom Dixon och Marc Newton. Deras skapelser finns på toaletterna på det moderna konstmuseet Palais de Tokyo i Paris, Mondrian-hotellet Sea Container House i London och i privata hem från Skandinavien till Japan. I Sverige har de dels gjort ett antal privata badrum i Malmö och Göteborg, dels arbetat med produktutveckling för Stockholms-kontoret Koncept.

Men för den framgångsrika designduon hägrar redan nya keramiska erövringar.
– I framtiden skulle vi vilja göra en biltvätt och en bensinmack helt i keramik. Där skulle keramiken verkligen komma till sin rätt, enkel att hålla ren och otroligt hållbar, säger Peter van der Jagt.

Text: Hedvig Andersson Bild: Dtile

 

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera