Santagostino Multipurpose Centre

Uppstickare i Milano

När det inte går att bygga spektakulära former får fokus vara på ytan. Arkitekterna bakom Santagostino Multipurpose Centre har lyckats skapa en spännande byggnad genom att leka med yta, form och färg.

Projektfakta


Projekt: Santagostino Multipurpose Centre
Plats: Milano, Italien
Årtal: 2009
Arkitektbyrå: Humusstudio
Omfattning: 1 200 kvadratmeter

I utkanten av Milano reser sig en grå byggnad som är aningen högre än de andra. Inbäddad i ett homogent område med industrilokaler och bostadsområden byggda på sjuttiotalet fick den inte sticka ut för mycket. Trots enkla former har byggnaden ändå en påfallande arkitektonisk personlighet. Bakom projektet står arkitektbyrån Humusstudio.

InläggMall-4-humusstudio-milano

Humusstudio har sitt kontor i Milano och består av åtta medar­betare. Arkitekter som varit involverade i Santagostino Multipurpose Centre är Giacomo Cavadini, Andrea Ludovico Borri och Chiara Patuzzo.

Utmaningen de ställdes inför var att skapa en modern byggnad, men med stora begränsningar formmässigt på grund av kringliggande byggnader. Fokus har därför varit fasaden. Den ventilerade keramikfasaden är av hög teknisk kvalitet med en svarthamrad yta. Mångfalden av formatstorlekar, både vertikalt och horisontellt placerade, skapar en innovativ konstruktion som ger karaktär åt den kvadratiska byggnaden. De färgglada fönsterinramningarna och det röda taket över markplan gör att byggnaden sticker ut.
– Vi var tvungna att hålla oss till raka linjer och en tight budget, men samtidigt rita en nyskapande byggnad i ett halvt övergivet område. Processen gick därför ut på att försöka utforma en enkel kubformad kontorsbyggnad med ett shoppingcentrum på bottenvåningen. Målet var att byggnaden skulle bli ett nytt landmärke i ett tillväxtområde, svarar arkitekterna Andrea Borri och Giacomo Cavadini på Humusstudio.

Santagostino Multipurpose Centre har uppnått energiklass A-certifiering. Energiklass A står för en byggnad med låg energianvändning och G för en byggnad med hög energianvändning. Andrea Borri och Giacomo Cavadini förklarar hur de lyckades bygga energisnålt.
– Byggnaden är välisolerad med naturlig isolering och det har tillsammans med ventilationssystemet gjort att den fått en klass A-certifiering. Detta bidrar till byggnadens låga underhållskostnader energimässigt och vi sparade pengar i byggbudgeten som vi istället kunde lägga på det tekniska systemet samt på att kunna skapa en riktigt cool fasad.

InläggMall-2-keramikfasad-milano

De färgglada fönsterkarmarna får fasaden att lysa upp.

Fasadplattorna är från Marazzis serie Monolith och finns i tre ytbehandlingar, krysshamrad, matt eller borstad. Ytan och den grafiska rikedomen ger plattorna en naturtrogen känsla och är vackra att se på. Serien görs upp till storlek 60 gånger 120 centimeter med stor mångfald och goda fysiska egenskaper. Kärnan är gjord av porslin med en teknik som gör att plattan kan användas både i inre och yttre miljöer i alla möjliga sammanhang, både kommersiella och privata.
– Monolith är lämplig för fasader tack vare dess olika storlekar som ger en snygg utformning i konstruktionen av den ventilerade väggen. Serien kan också användas till golv och väggbeklädnad, både inomhus och utomhus. Det vanligaste användningsområdet är golv, svarar Michela Demattio på Marazzis kommunikationsavdelning.

InläggMall-4-keramikfasad-milano

Den ventilerade keramikfasaden är av hög teknisk kvalitet med en svarthamrad yta.

Men från Humusstudios sida var inte valet av material givet från start.
– Från början var det inte självklart att fasaden skulle vara av keramik, men vi kom fram till beslutet steg för steg. När vi tillslut hade bestämt oss för keramik, ville vi inte falla in i det klassiska användandet av plattor med upprepning, vilket skulle kunna förstöra byggnaden.

De färgglada fönsterkarmarna får fasaden att lysa upp och i kombination med de slumpvis placerade granitkeramikplattorna får byggnaden karaktär. Arkitekterna ansåg att det var viktigt att fönsterkarmarna stack ut färgmässigt, i den annars gråa kubformade byggnaden och resultatet är de mycket nöjda med.
– Vi är mycket stolta över vad byggnaden har tillfört dess omgivning. Även en del av de andra byggnaderna i området kommer framöver att renoveras till det bättre.

Text: Lisa Bergman

Vill du prenumerera på inspirationsmagasinet Lera
kostnadsfritt och få ett digitalt nyhetsbrev?

Ja tack, jag vill prenumerera

Få en gratis prenumeration på inspirationsmagasinet Lera och ett digitalt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill prenumerera