Universitat Jaume I i Valencia

Färgstarkt kakel i skola

En vit betongbyggnad i Valencia lyser upp av ingångar i gul, grön, röd och lila keramik. De glaserade plattorna hjälper lärare och elever på Universitat Jaume I att hitta rätt, samtidigt som de tillför en dynamik och värme till byggnaden.

 

Projektfakta


Projekt: Universitat Jaume I
Plats: Ontinyent, Valencia
Arkitekt: Ramón Esteve
Sammarbetsarkitekter: María Daroz, Olga Badía, Ruben Navarro och Catherine Genet
År: 2010
Area: 12 200 kvm

Gymnasieskolan Universitat Jaume I ligger i Ontinyent i Valencia, ett område med en del begränsningar som bergig grund och oregelbunden tomt, utmaningar som låg till grund för att skapa en stark tydlighet i projektets utformning. Resultatet är en skola uppdelad på fem block där färgerna agerar samordnare. Klassrummen ligger i långa vita betongbyggnader som öppnas upp med färgstarka uteplatser i keramik. Uteplatsernas öppningar är i olika höjd för att tillföra en

InläggMall-3-Jaume-I

Arkitekten valde keramik främst av estetiska skäl.

dynamik till fasaden. Från dessa öppningar strålar ljuset in i de färgsatta korridorerna, vilket skapar tydlig orienterbarhet i en annars linjärt utformad byggnad. Ramon Esteve Cambra är huvudarkitekt för skolan och beslutade i ett tidigt skede att använda keramik till flera ytskikt.
– Varje byggnad har sin egen själ och mitt uppdrag som arkitekt är att hitta materialet som passar till just den. Främst valde jag keramik av estetiska skäl, för att göra byggnaden unik genom kontrasten mellan den vita betongfasaden och den färgade keramiken. Materialet är traditionellt, prisvärt och går att få i många kulörer och storlekar. Plattorna är enkla att montera och egenskaper som hållbart och hygieniskt har varit mycket viktiga i den här typen av byggnad, där hundratals elever och lärare passerar varje dag.

”Varje byggnad har sin egen själ och mitt uppdrag som arkitekt är att hitta materialet som passar till just den.”

Keramikens starka egenskaper gjorde det möjligt att använda samma material för flera ytor som korridorer och toaletter inomhus samt till uteplatsernas väggar. Kulörerna går i gult, grönt, lila, blått och rött.

– Det handlar om basfärger som går att kombinera på många sätt och skapa intressanta kompositioner. Vi såg byggnaden som en enda stor färgpalett, förklarar Ramon.

InläggMall-2-Universitat-Jaume-I

Keramiken gör det enklare för lärare och elever att orientera sig på skolan.

Användandet av keramik har inte bara skapat tydliga kontraster och gjort byggnaden estetiskt tilltalande, den fyller också en viktig funktion för de elever och lärare som dagligen orienterar sig i den stora byggnaden.
– Lärare och elever använder färgerna för att lättare kunna hitta i skolan och kommer ihåg varje del av byggnaden och vilket ämne som undervisas där tack vare kulörerna.

Ramon är nöjd med resultatet, framförallt att arkitekturen har gjort vardagen lättare för de som tillbringar tid på skolan.

– I grund och botten är det viktigaste att användarna tycker att det är en funktionell byggnad, vilket färgnavigeringen har bidragit till. Dessutom uppskattas det att vi har kopplat samman byggnaden med gångar som gör byggnaden mer lättnavigerad och avstånden kortare. Att vi även har använt en typ av öppningar till både klassrum och korridorer som främjar det naturliga dagsljuset uppskattas också jättemycket.

Text: Lisa Bergman Foto: Xavier Mollà

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera