Rapport: International Academy of Ceramics

Arkitekten Sofia Tjernström har varit på International Academy of Ceramics som ägde rum i Barcelona förra veckan. Här summerar hon intrycken från kongressen.

Efter att damen i receptionen övertygats om att jag inte heter Körkort Sverige gick det lättare att hitta min anmälan till IACs 47:e kongress. Kanske berodde förvirringen på det rekordhöga antalet deltagare (360 personer) från alla befolkade världsdelar som lockades av både värdstaden Barcelona och årets tema: Keramik i arkitekturen och på offentliga platser.

InläggMall-Teurel

Klocktornet i spanska Teruel är byggt på 1400-talet. Keramiken spelar en viktigt roll i fasadens utsmyckning.

Två studieresor anordnades före respektive efter kongressen; den första introducerade temats spännvidd med besök vid bland annat Teruels moriska klocktorn från 1400-talet och Calatravas konst- och vetenskapsstad i Valencia från slutet av 1990-talet. Kongressens förmiddagar ägnades åt presentationer och diskussioner. Under eftermiddagarna gjordes studiebesök runtom i Barcelona, naturligtvis besöktes flera av Gaudís ikoniska skapelser såsom Park Güell och La Pedrera, men även Museu Nacional d´Art de Catalunya och Fundació Joan Miró. Överallt möttes vi av pålästa guider som entusiastiskt förevisade de keramiska guldkornen i de stora samlingarna. Flera utställningar hade anordnats speciellt med anledning av den internationella kongressen, exempelvis fick vi se Mirós keramik för offentliga platser.

Första dagens ämne, Art and Nature: Ceramics in Modernist Architecture, bjöd på intressanta inspel om allt från tillverkning av torrpressade golvplattor till hur Gaudís trencadis-teknik (att foga samman kakelbitar) nu utnyttjas som mer eller mindre kitschig symbol för Barcelona på allt från slipsar till kaffekapslar. Andra dagen, Contemporary Architecture and Ceramics: Sustainability, diskuterades hållbarhetsfrågor med föredrag om den hållbara traditionen av arkitektonisk keramik i Sverige (som publiceras i förkortad version i Lera nr 4/2016), gröna väggar – som växer på keramiskt material samt om hur den enskilde keramikern kan arbeta på ett hållbart sätt. Sista dagens mest minnesvärda föredrag inom området Ceramics and Public Space: Urban, Artistic and Anthropological Visions var Roberta Griffiths känslosamma redogörelse för Josep Llorens Artigas och Joan Mirós keramiska samarbete, ett samarbete hon själv bevittnat som student på 1960-talet.

Även kvällarna inramades av keramik. Utställningar av några av dagens mest intressanta keramiker arrangerade i några av världens mest unika keramiska arkitekturskapelser. Sent kommer jag att glömma invigningskvällen på nyrenoverade Sant Pau Hospital där vi visades runt av en av de hantverkare som under de senaste sju åren tillverkat nya keramiska detaljer för de olika paviljongernas golv, väggar och tak. Bakom restaureringen står Ceràmica Cumella, vars både traditionella och supermoderna verkstad vi fick möjlighet att besöka på kongressens sista dag. Toni Cumella, årets hedersmedlem i akademin, tillverkar keramiska byggnadsdetaljer i nära samarbete med arkitekter för såväl restaurering som nya byggnader. Jag delar hans syn på framtiden för keramik i arkitekturen – ursprungsmodellen bör tillverkas för hand, för att inte förlora hantverkskänslan, men sedan ska den moderna teknikens möjligheter utnyttjas så att kraven dagens arkitektur ställer kan uppfyllas. Detta tillsammans med ett ökat samarbete mellan keramiska konstnärer och arkitekter gör att framtiden för keramiken i arkitekturen inte bara ser ljus ut, den glimrar!

Text: Sofia Tjernström

Sofia Tjernström


Sofia Tjernström är arkitekt och keramiker och arbetar som planarkitekt i Staffanstorps kommun. Hon är författare till böckerna Keramik i arkitekturen (2003) och Keramiken och skyskrapan – om utvecklingen av arkitektonisk keramik i USA (2011).

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera