Blue Wave Cocktail Bar i Barcelona

Cocktails och kakel

En våg som sveper in och skapar glittrande reflektioner i blått och vitt. Arkitekterna på El Equipo Creativo inspirerades av det marina livet när de ritade inredningen till Blue Wave Cocktail Bar. Till sin hjälp har de haft tusentals keramikplattor.

Projektfakta


Projekt: Blue Wave Cocktail Bar
Plats: Barcelona
Årtal: 2015
Arkitektfirma: El Equipo Creativo. Arkitekter: Oliver Franz Schmidt, Natali Canas del Pozo and Lucas Echeveste Lacy. Projektteam: Néstor Veloso, Anna Martínez, Cristòfol Tauler, Anna Serra Echeveste
Omfattning: 198 m²

Längst ute vid Barcelonas hamn ligger en tubformad byggnad med en fasad som vetter mot havet i väst. Fasaden består av en vit gallervägg som skapar ett mönster av ljus och skuggor i gryningen och ger ett fantastiskt ljusspel. Här ligger Blue Wave Cocktail Bar – en mötesplats med havet som utsikt, en oas att njuta av en eftermiddagscocktail på. Inspirationen till baren är en våg som sveper in, som innan den bryts genererar ett dynamiskt och enhetligt utrymme fyllt av reflektioner och nyanser. Vågen mynnar sedan ut i ett vitt skum där solnedgångens ljus bryts som gyllene gnistor på havets yta. För att lyckas få till den här

känslan har arkitekterna på El Equipo Creativo valt små reflekterande element till all inredning.

Keramiken återfinns därför både på golv, väggar och i tak, dels för dess förmåga att reflektera, dels för att skapa ett enhetligt intryck. Keramikens kulörskala går från djupblått till vitt och fasaden symboliserar avslutet på vågen – det vita skummet.

”Tanken är att vågen tar sig in längs golvet, väggarna och taket och glittrar tack vare de reflekterande materialen i glänsande blått.”

– Inredningen samspelar fint med den glaserade fasaden och den vita gallerväggen skapar reflektioner till vågen. Tanken är att vågen tar sig in längs golvet, väggarna och taket och glittrar tack vare de reflekterande materialen i glänsande blått. Material som keramik, marmor, metall och glas har organiserats i olika paneler för att skapa ett lapptäcke av element som tillsammans skapar fokus på området bakom baren, bland annat hyllorna med alla flaskor, förklarar teamet bakom Blue Wave Cocktail Bar, Natali Canas del Pozo, Lucas Echeveste Lacy och Oliver Franz Schmidt.

Loungestolar och bord på Blue Wave Cocktail Bars uteservering vid vattnet i Barcelona

Baren ligger precis vid vattnet och det är just havet som fått inspirera designen.

Totalt har fyra tusen keramikplattor i sju olika kulörer, allt ifrån djupblått till vitt, använts i projektet. Inredningsdetaljerna i guld skapar känslan av att solen glittrar på havsytan. Alla plattor är i samma storlek och form.

– Två standardmodeller togs fram, varav den ena i sju olika nyanser av blått vilka använts till golv, väggar och tak för att skildra vågens brytning. Den andra plattan är djupblå och sitter enbart på tak och väggar. Keramikplattorna togs fram i både matta och blanka glaseringar för att medverka till ljusspelet i lokalen.

inlaggmall-bluewawecocktailbarpsd

Ljuset silas genom de perforerade kakelplattorna.

Keramiken är specialgjord för Blue Wave Cocktail Bar, vilket förstärker den genuina och  unika känslan i arkitekturen. El Equipo Creativo arbetar ofta och gärna med specialgjorda plattor med särskilda egenskaper för varje unikt projekt de designar. I det här fallet valde de familjeföretaget Cerámicas Cumella i Barcelona som har ägnat sig åt keramikproduktion under tre generationer. Företaget har under flera år samarbetat med arkitekter och designer för att skapa unika projekt. För El Equipo Creativo är det viktigt att producenterna lägger stort fokus på detaljer under hela arbetsprocessen.

– Keramikindustrin är stor i Spanien med många duktiga hantverkare. Materialet är traditionellt, men det är tack vare dess mångsidiga egenskaper, som att det går att få i en mängd olika former och utföranden, som gör att vi kan använda keramiken i väldigt moderna projekt.

El Equipo Creativo försöker se varje projekt som en möjlighet att skapa utrymmen som uttrycker något nytt. Platser som berättar en historia och får en atmosfär som både följer kundens filosofi och egenskaperna hos platsen.

– Vårt sätt att ta oss ann ett projekt är väldigt konceptuell och vi försöker alltid att spåra vår idé i slutet av arbetet så att vi aldrig glömmer bort var den kom ifrån. Beroende på vilka känslor vi vill skapa i olika projekt arbetar vi med olika material som keramik, dyrare trä, textilier och rep.

Responsen har inte låtit dröja på sig. I fjol vann Blue Wave Cocktail Bar pris för bästa inredning i XV Ascer Ceramics Awards. De har även kammat hem priset för bästa inredning i Spaniens stora kakeltävling, Tile of Spain. Projektet, och då med fokus på de specialdesignade plattorna, vann också förstapriset i kategorin årets internationella kakeldesign i CID Awards 2016, vilka hyllar enastående prestationer inom konstruktion och installation av kakel och sten i både bostäder och kommersiella projekt.

– Vi är väldigt glada över all respons projektet har fått av både besökare, media och genom utmärkelserna, avslutar teamet på El Equipo Creativo.

Text: Lisa Bergman Foto: Adrià Goula

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera