Kakeltävlingen: nominerade bidrag

Kakeltävlingen går av stapeln för sjätte året i rad. Uppdraget i år var att rita framtidens saluhall till Förbindelsehallen på slakthusområdet i Stockholm. Här presenteras de nominerade bidragen.

Kakeltävlingen är öppen för studenter vid arkitekturskolor i Sverige och arrangeras av Byggkeramikrådet för sjätte året i rad. Uppgiften för i år är att rita ett förslag till framtidens saluhall med utgångspunkt i Förbindelsehallen i det gamla slakthusområdet i Enskede i Stockholm. Artefakter av de nominerade bidragen byggs på Designgalleriet i Stockholm inför prisutdelningen. Det vinnande bidraget ska använda byggkeramik i gestaltningen på ett sätt som illustrerar de unika kvaliteterna hos kakel och klinker i modern arkitektur. Vem som står bakom de nominerade bidragen är ännu hemligt. Vinnaren presenteras på prisutdelningen på Designgalleriet den 24 november och belönas med 20,000 kronor och en resa till Cevisama-mässan i Valencia i februari.

inlaggmall-2-kakeltavlingen-bkr1Förbindelsehallen Orangeriet
Bidraget har fokus på en flexibilitet i ytorna där separata miljöer får existera inom en helhet och där keramiken bidrar till att definiera rumsligheterna. Den nordvästra delen präglas av permanenta, kaklade handelsbodar medan den sydöstra får husera flexiblare handelsplatser. Mittendelen öppnas upp för sociala ytor och mötesplatser. Delar av taket ersätts med korrugerad plast för ett generösare ljusinsläpp.

inlaggmall-2-kakeltavlingen-bkr3-3Slakthus-Dynamon
Även här har man tagit fasta på flexibilitet. Man vill med rörliga, keramiska poddar skapa möjligheter för såväl permanenta butiker som för tillfälliga pop up-initiativ och säsongsbetonade marknader. Man vill skapa en torghandel där det också finns plats för olika typer av framträdanden och sociala ytor, snarare än en traditionell saluhall. Poddarna kan användas en och en eller kopplas samman för en större, multifunktionell försäljningsyta.

inlaggmall-2-kakeltavlingen-bkr2Marknaden & Marknaden
Saluhallen präglas av ett keramiskt rutnät samt de fem landmärkena vattenreservoaren, tornet, torget, kiosken och portalen – var och en med en egen funktion och en egen kulör. I landmärkena har ytterligare en nivå byggts in vilket gör att man både får uppleva saluhallen på gatunivå bland smaker, dofter och myller men även som en betraktare ovanifrån. Dessutom har utrymme skapats för mötesplatser och lekfulla inslag i gestaltningen.

Lär mer och se alla bidrag på https://www.bkr.se/om-bkr/tavlingar/bidragen-2016/

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera