Delft

Destinationen: Delft

Delft-keramiken uppfattas som utpräglat nederländsk – men hämtar sin inspiration från Kina. Stilen är åter populär och i hemstaden lever traditionen vidare.

Den klassiska Delft-keramiken är åter på modet. När de finmejslade, blå motiven på vit bakgrund började produceras på 1500-talet var man influerad av Kina och ville skapa ett inhemskt alternativ till det exklusiva, importerade porslinet. Under Delft-keramikens storhetstid på 1600- och 1700-talen producerades uppskattningsvis omkring 800 miljoner kakelplattor och många av dessa pryder fortfarande nederländska hem.

inlaggmall-keramik-stads-koffyhuisDelft är idag i första hand en universitetsstad, men keramikarvet sätter sin prägel på staden. Fabriken Royal Delft grundades 1653 och är Delfts äldsta verksamma keramikfabrik. Här handmålas keramiken fortfarande enligt månghundraårig tradition. Den permanenta utställningen visar Delft-keramikens historia från 1600-talet fram till idag och här finns en unik samling byggkeramik. Här finns också möjlighet att se målarna arbeta, och att prova på att måla egna plattor och föremål. Hoppa på kanalbåten Delft Blue Line, som stannar vid museet.

Vill du uppleva Delft-keramiken dygnet runt checkar du in på Hotel de Plataan och väljer rummet Blue Spar. Där är både rummet och badrummet fyllda med blåvita keramiska detaljer – bland dessa ett magnifikt handfat i snirkligt dekorerade plattor.

På det mysiga fiket Stads Koffyhuis pryder en mosaik av krossade, blåvita plattor toaletten. På torget Doelenplein står den kinesiska keramikern Wan Li Yas installation A National Treasure – en enorm lampa i keramik.

Det klassiska Delft-mönstret har de senaste åren fått ett ordentligt uppsving och prytt allt från kläder och väskor till hela interiörer. Ett storslaget exempel på modern Delft-inspirerad utsmyckning är Casa da Musica i portugisiska Porto som stod färdigt 2005. Konserthuset är ritat av den nederländske arkitekten Rem Koolhaas som lät de blåvita plattorna pryda väggar och tak i ett av rummen. Man får förmoda att interiören är en referens både till arkitektens fosterland och till den portugisiska keramiktraditionen. Även portugiserna är kända för sina detaljerade blåvita mönster som tros härstamma från just Delft.

inlaggmall-4-delftkeramik-oportoDetaljrikt. Plattorna Oporto från Konradssons Kakel har snirkliga och detaljerade mönster – en del med tydliga motiv, andra mer abstrakta.

inlaggmall-4-delftkeramik-batikSmåmönstrat. Batik från Golvabia består av ett antal olika plattor i blåvita mönster som tillsammans bildar en lantligt romantisk helhet.

inlaggmall-4-delftkeramik-dalarnaMinimalistiskt. Att bara pryda plattans hörn är vanligt inom Delft-keramiken. Även plattor med ytterligare motiv har ofta hörnen dekorerade med likadana symboler. Serien Dalarna från Dekora.

inlaggmall-4-delftkeramikKonstnärligt. Den handmålade Delft-keramiken är ofta illustrativ. Här har Flickan med pärlörhänge från 1600-tals-målningen av Johannes Vermeer fått pryda en platta.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera