Anette Nørmark och Trine Galschiøt, Arttiles

Dansk designduo

Arttiles är två kreativa danskor vars intresse för design och keramik förde dem samman. Idéer råder det ingen brist på och keramikplattorna kännetecknas av en lekfull och originell design. Vi kontaktade Trine Galschiøt och Anette Nørmark för att få reda på mer om hur de arbetar.

Anette Nørmark


Yrke: Bildkonstnär och VD för Arttiles.
Ålder: 39.
Bor: Österbro, Köpenhamn.
Familj: Mannen Marc (IT-specialist) och döttrarna Chili 10 och Mila 7.
Intressen: Konst, inredning och loppmarknader.
Senast sedda film: The Revenant.

Trine och Anette har en bakgrund inom bildkonst och båda målade mycket innan de möttes. Trine Galschiøt i sitt hem i Portugal och Anette Nørmark i sin ateljé i Köpenhamn. Båda har också en bakgrund inom inredning, vilket märks tydligt i Arttiles som är en hybrid av konst och design. Deras gemensamma intresse för keramik startade i Porto, i Portugal där båda två har bott under en tid. I Porto är keramiken en viktig del av arkitekturen och husen har vackra keramikfasader som berätta stadens historia. Fyra år senare, tillbaka i Danmark

inlaggmall-3-arttiles-kakel

Duon målade sina verk på canvasbitar innan de gick vidare till att illustrera på kakelplattor.

Trine Galschiøt


Yrke: Bildkonstnär och kreativ director på Arttiles.
Ålder: 37.
Bor: Vesterbro, Köpenhamn.
Familj: Sonen Nicolas 11.
Intressen: Konst och design, gamla prylar och äger en höna.
Senast sedda film: The Danish Girl.

delade Trine och Anette ateljé och klickade på ett kreativt sätt.
– Först målade vi på små bitar canvas som vi lackade så att de glänste som porslin. Därefter gjorde vi hela fasader som konststycken av dessa små rutor av canvas. Det var så Arttiles föddes faktiskt. Efter en tid när våra canvasbitar började synas mer och mer frågade folk om vi kunde göra riktiga keramikplattor också. Då började vi experimentera med olika tekniker att trycka på porslinsplattor, och det utmynnade i den här växande affärsverksamheten med keramik- och porslinskonst!

inlaggmall-3-arttiles

Både Anette och Trine har bott i Portugal i perioder och där hämtar de mycket inspiration.

Var de får sina idéer till tryck ifrån tycker duon är svårt att förklara eftersom det varken är logiskt eller lika. Men grunden till flödet ligger i att de båda är väldigt visuella personer där bilder från vardagen fastnar i deras medvetande och kan stanna i flera år.

– Idéerna till olika tryck kan komma upp långt senare när vi sitter och brainstormar. Det är som den här ironiska bilden av två huvuden som öppnar upp sig samtidigt och en storm av bilder och figurer flyger ut ovanför dem! Våra kakel- och klinkerplattor är en manifestation av våra inre tankar om världen. Det är säkert därför de är så eklektiska att titta på.

inlaggmall-arttiles-kok

Ett annorlunda kaklat kök finns i Arttiles portfolio och är ett av de uppdrag som de är mest nöjda med.

De brinner för många delar av keramikproduktionen, själva arbetsprocessen, materialet (det råa vita porslinet) och att blanda glasyr till exakt rätt färg och textur.

– Att skapa något meningsfullt genom att förvandla en vit platta till ett litet konststycke är något som vi båda två älskar. Vi gillar att experimentera och känslan när man öppnar ugnen för att se resultatet efter att ha bränt plattan i över tusen grader är fantastisk!

Ett drömprojekt de har är att inreda ett hotell och ge varje rum ett unikt uttryck med hjälp av keramiken från Arttiles.

– Till syvende och sist handlar det om att det är tolkningen och framtagandet av ett uttryck vi älskar. Så naturligtvis är ett drömscenario att få vara med i den övergripande designen i ett så tidigt stadie som möjligt.

inlaggmall-arttiles-keramikbord

En kund bad att få sina familjefoton på ett kaklat bord.

Skälen till att de har valt att ha produktionen i Köpenhamn är flera. Först och främst är det viktigt för dem att själva kunna vara delaktiga i produktionen. Dessutom är det viktigt att tiden mellan idé och slutlig produkt inte blir för lång, eftersom det är en styrka för Arttiles som gör många skräddarsydda projekt.

–  Vår verkstad är både vårt labb och vår mentala lekplats. Vi experimenterar gärna och mycket under utvecklingen av ny design och nya uttryck. Genom att ha produktionen nära har vi friheten att göra det också. Vi har också valt att hålla produktionen lokal eftersom vi känner starkt för autentisk design. Det finns alldeles för mycket massproducerat i inredningsvärlden idag och det dränerar lite av det god konst och design handlar om. Arttiles är en produkt skapad ur våra sinnen och därför vill vi hålla produktionen småskalig och lokalt.

Text: Lisa Bergman Foto: Arttiles

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera