Tina Hellberg, kakelspaning

Kakelspaning: Mjuk minimalism

Den mjuka minimalismen är tillåtande och komplex. Präglad av gråskalor, taktila ytor, ull, silke och inslag av hantverk fascinerar den i sitt varsamma skapande och utforskande av material.

KAKELSPANING – MJUK MINIMALISM AV TINA HELLBERG from BKR on YouTube.

Den mjuka minimalismen har sitt fokus på keramik i olika skalor av grått och jordfärger, men också på vitt i alla dess nyanser. Kakel med hantverkskänsla och lite ojämn, skrovlig kant, med variationer och skiftningar i yta och glasyr. Kakel med subtila mönster som går ton i ton.  Omålat trä av alla slag och gärna också bränt trä. Här inspireras vi av den japanska metoden Shou sugi ban, att bränna trä för att göra det mer tåligt, vilket både ger ett vackert uttryck och ökad slitstyrka. Trä som skulpturala motiv finns att se i konstnären Lise-Marie Hoffmans verk. Bland annat finns hennes massiva träobjekt i butiksinredningar av arkitekterna In praise of shadows.

Genomfärgad mdf i grått, brunt och svart tillsammans med mässing vilket exempelvis designern Richard Lindvall använt sig av i det privata hemmet ”Gold and Gray apartment”. Betong, sträckmetall, sten – och då främst lavasten. Högkvalitativa tyger i ull, linne och råsilke. Grenar, örter och till och med ogräs från naturen. Att ta hänsyn till träd vid nybyggen och anpassa byggnaderna efter dem snarare än tvärtom. Att inkorporera och assimilera det gamla med det nya, att helt enkelt gå varsamt fram, är ett signum för den mjuka minimalismen.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera