Keramikdestinationen Lissabon

Destinationen: Lissabon

Portugals huvudstad är ett paradis för keramikälskaren. Överallt på fasader, i kyrkor och restauranger finns keramiska utsmyckningar. Här blandas nordafrikas geometriska mönster med Nederländernas illustrativa.

Tillverkning av keramiska plattor kom till Portugal, såväl som till Spanien, med morernas invandring från nordvästra Afrika under 1300-talet. Portugal skulle bli en betydande tillverkare av keramiska plattor. Under 1500- och 1600-talet var Portugal, tillsammans med Holland, ledande inom kakeltillverkning. Byggkeramik och keramisk utsmyckning har fortfarande en central plats i landet då deras berömda azulejo, tunt glaserade keramiska plattor, pryder en betydande del av den portugisiska arkitekturen.

Det blåvita mönstret som är så starkt förknippat med portugisisk keramik är en influens från Nederländernas berömda Delft-keramik och kom till Portugal först i slutet på 1600-talet. De blåvita plattorna, ofta med motiv av historiska händelser eller landskap, blev i början av 1700-talet högsta mode och kom att ersätta de geometriska, abstrakta mönstren som kommit med morerna.

Hotell
H10 Duque de Loulé är centralt beläget i stadens historiska centrum. Det moderna hotellet är inrett av Lázario Rosa Violán med tydliga referenser till traditionell portugisisk keramikkonst. Väggarna i lobbyn och matsalen är delvis klädda i blåvita plattor med effektfulla motiv. https://www.h10hotels.com

Restaurang
Casa do Alentejo ligger i 1600-talspalatset Palacio Alverca. Restaurangen är inredd i nyrenässansisk stil med stora keramiska väggdekorationer. Menyn är traditionellt portugisisk och vinlistan innehåller några av de bästa flaskorna landet har att erbjuda. www.casadoalentejo.pt

Bar
Den charmiga baren Tasca do Jaime har bara fem bord men lockar ändå långt fler än vad som ryms på den lilla ytan. Den nedre delen av väggen i den bohemiskt inredda lokalen pryds av snirklig, blåvit keramik. På söndagar samlas många här för att sjunga folkmusik. Rua da Graça 91.

Museum
Keramikmuseet Museu do Azulejo är inhyst i ett 1500-talskloster och har över 1300 keramiska verk i sina samlingar. Här berättas den portugisiska keramikens historia. Man får också en bild av hur Lissabon såg ut innan den stora jordbävningen 1755. http://www.museudoazulejo.pt

Inspireras av Portugal

inlaggmall_-2-lissabon-keramidestinationenMÖNSTRAT. Formgivaren Patricia Urquiolas kakelkollektion Azulej hämtar som namnet antyder inspiration from de portugisiska azulejos-plattorna. Från Centro.

inlaggmall_-2-lissabon-keramidestinationen2MED PATINA. Serien Dust från Konradssons kakel ger ett charmigt, slitet intryck som leder tankarna till Lissabons vackra keramikfasader.

inlaggmall_-2-lissabon-keramidestinationen3psdFINMEJSLAT. Portugal heter passande nog denna kakelserie från Lhådös. Välj mellan geometriska eller illustrativa motiv – allt i klassiskt blåvitt.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera