L'Avenue i Shanghai av arkitekterna på Jun Aoki & Associates

Vattenfall i keramik

Arkitektur i form av ett strömmande vattenfall har satt L´Avenue på kartan och skapat en stadshorisont utöver den vanliga. Den vita keramiken reflekterar solljuset och människornas rörelser och får byggnaden att kännas levande.

Projektfakta


Projekt: L’Avenue
Plats: Shanghai
Årtal: 2013
Arkitekter: Jun Aoki & Associates
Omfattning: 140 000 kvm

Den 134 meter höga byggnaden utformad som ett gigantiskt vattenfall är tillverkad av förstärkt betong klädd i vit glaserad keramik. Totalt har 1,9 miljoner specialtillverkade plattor använts för att förgylla fasaden. Den reflekterande ytan förändras ständigt byggnaden och känns levande tack vare att väder, sol och människors rörelse är i ständig förändring. Den vita keramiken gör också att byggnaden lyser upp bland

omkringliggande grå fasader. Kvällstid tänds fasadbelysningen upp som får L`Avenue att gnistra, vilket skapar en stadshorisont utöver den vanliga.

Arkitekterna bakom den minst sagt iögonfallande byggnaden är Jun Aoiki & Associates tillsammans med det lokala Hong Kong-kontoret Leigh & Orange. I ett område av maskulin och linjär struktur sticker L´Avenues rundade och feminina former ut och tillsammans med den intilliggande vackra parken skapas en ljus och grön oas.

L'Avenue i Shanghai.

De små cirkelformade plattorna följer byggnadens välvda fasad.

– Shanghai har varit under snabb utveckling och effekten av det är att flera byggnader skapade av innovativa idéer, noggrann design och med ett gediget byggnadsarbete dyker upp. Detsamma gäller för L`Avenue. Eftersom arkitektoniska verk till sin natur är konstgjorda och geometriskt utformade har vi eftersträvat något som skiljer sig åt från de geometriska objekten med något som verkar ha uppstått ur naturen, som ett vattenfall. Tornet är smalare upptill och sväller ut på mitten för att när det når marken spridas ut ordentligt, förklarar Yoshitaka Miyauchi, en av de tidigare medarbetarna på arkitektfirman Jun Aoki & Associates,  som idag driver eget företag. L´Avenue var det största projektet i hans karriär på arkitektfirman.

L´Avenue utgör en viktig del av den framtida visionen av det exklusiva bostadsområdet Hongqiao Area. I gallerian finns endast de mest exklusiva butikerna som Louis Vuitton, Prada, Fendi, Dior med flera.

– Området är känt för att vara ett lugnt och välbärgat bostadsområde. Byggnaden är inte en del av stadskärnan utan vänd mot en park, därför var vi ute efter en arkitektur som passar den typen av omgivning och inte en byggnad skapad av geometriska maskulina linjer ritade på ett vitt papper, förklarar Yoshitaka Miyauchi.

Byggnaden är inte bara spektakulär till det yttre, det ligger även ett starkt hållbarhetsfokus bakom den. L´Avenue återanvänder regnvatten för bevattning, återvinner byggavfall, har en värmeabsorberande arkitektur, arbetar för en minskad vattenkonsumtion och mer därtill, vilket sammantaget gett dem certifieringen LEED Gold, vilket är den näst högsta certifieringen i U.S Green Building Council.

Ingången till L'Avenue.

En hög ambition kring hållbara lösningar har resulterat i en LEED Gold-certifiering.

– I vår tid är miljövänlig design en av de viktigaste förutsättningarna för nybyggnation. Och för en storstad som Shanghai är det avgörande för stadens livslängd, menar Yoshitaka Miyauchi.

Anledningen till att de valde keramik till fasaden är enkel.

– När vi kom fram till att en vävd grundstomme var en bästa lösningen krävdes tredimensionella krökningar av små delar som kunde täcka hela skalet. Cirkelformade keramikplattor kändes som rätt alternativ för ändamålet, svarar Yoshitaka Miyauchi.

Effekten som keramiken tillför L´Avenue liknar Yoshitaka Miyauchi med en glittrande klänning.

– Svällande, glaserade plattor reflekterar olika ljus från omgivningen. När den täcker en tredimensionell krökt fasad blir utseendet likt en glittrig klänning och ger byggnaden en evig elegans.

De stora fördelarna med materialet enligt Yoshitaka Miyauchi är att det är ett oorganiskt material och därför mycket hållbart oavsett väderlek. En egenskap som är särskilt viktig för en fasad som denna, eftersom den får utstå mycket uv-ljus varje år. – Resultatet är enastående, tillägger Yoshitaka Miyauchi.

Text: Lisa Bergman Foto: Shu He

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera