Experten Tommy Sundberg på Sundbergs mur & kakelugnsservice delar med sig av sina tips på att sätta in kakelugn

Kakel som värmekapsel

Det finns många aspekter att ta hänsyn till när man ska rita eller sätta in en kakelugn. Experten Tommy Sundberg på Sundbergs mur & kakelugnsservice har gedigen erfarenhet i området och vet vad som är viktigt att tänka på. Här delar han med sig av sina tips.

Planering
En normal kakelugn väger uppåt 900 till 1500 kilo, det blir därför en stor påfrestning på golvet som måste säkras upp. Det är därför viktigt att förstärka bjälklagret där kakelugnen ska stå. Detta görs endera med en gjuten grund eller ett fundament. Fundamentet är den platta eller botten som kakelugnen står på. Om den är gammal består den ofta av tegel och kalkbruk och är den ännu äldre är det oftast lerbruk. Det är viktigt att rita in brandväggar ur brandsäkerhetssynpunk och dessa tar en hel del plats.

Gammal eller ny modell
Miljön som ska inredas samt tycke och smak avgör valet av kakelugn. Under byggnation av moderna hus väljer man ofta en modern kakelugn. På en modern kakelugn sätter man kakelplattor på en stomme, på en gammal är det kaklet som är själva stommen. En gammal kakelugn får man inte ställa något murverk på, det får man på en ny. De gamla gjuts i en hel form medan de moderna är sammansatta av moduler utav sten och betong som limmats ihop. I en modern ugn tillsätter du från- och tilluft med fläktsystem, det görs inte i de gamla. Det är ofta mer förmånligt att sätta in en gammal kakelugn i och med rotavdraget.

Värmeförmåga
Det som skiljer en kakelugn ifrån vedeldning är att kakelugnen håller kvar värmefyllda rökgaser längre och gör därför att huset värms upp under längre tid. Anledningen är att man under bygget murar in en labyrint av rökkanaler som tvingar röken att färdas en lång sträcka innan den tar sig ut ur skorstenen.

Trender
Kakelugnar är idag väldigt populära. En anledning kan vara de stigande energipriserna, men även att det är ett gediget konstverk som många verkar uppskatta i vår tid. När det kommer till färger är det dålig efterfrågan på färgade kakelugnar, om det inte är till ett specifikt projekt. De vita kakelugnarna säljer bäst eftersom dagens inredningstrend är ljus. Det finns kakelugnar med mittenband och hyllor, men det är de enkla, avskalade modellerna med få detaljer som är mest eftertraktade. Åtgången på runda kakelugnar är störst, och det finns fler runda än rektangulära om man ser till de gamla modellerna. De moderna kakelugnarna är däremot vanligare i rektangulär modell.

Att tänka på


– Fästmassan ska ha stor rörelseförmåga då kakelugnen rör på sig och jäser när den blir varm.

– Använd Fix Klass 1 för moderna kakelugnar. För gamla kakelugnar ska bruk av lera och sand användas under plattorna.

– Kakelfog ska användas till en modern kakelugn medan det till de gamla kakelugnarna används krita, pigment och äggvita som bindmedel, där proteinet i ägget gör fogen starkare.

Text: Lisa Bergman

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera