Aesop i Milano. Arkitekter: Dimore Studio

Italiensk retro

Dimore Studio står bakom Milanos andra Aesop-butik – fylld med referenser till inflytelserik italiensk design från slott och koja berättar den en del av landets estetiska historia.

Projektfakta


Projekt: Aesop
Plats: Milano
Årtal: 2016
Arkitekter: Dimore Studio
Omfattning: 35 m2

Förutom med exklusiva krämer har hudvårdsföretaget Aesop utmärkt sig för att anlita världsberömda arkitekt- och designkontor – olika för var och en av deras över hundra visuellt karaktärsstarka butiker. Brittiska Ilse Crawford, norska Snøhetta och svenska In Praise of Shadows finns bland dem som skapat spektakulära inredningar åt butikerna världen över där den gemensamma nämnaren är att ett

enskilt material eller visuellt intryck får prägla interiörerna. När ytterligare en butik öppnade i Milano tidigare i år, stadens andra, kom turen till keramiken.

Det lokala arkitektkontoret Dimore Studio fick uppdraget och valde att klä butiken, som endast är 35 kvadratmeter till ytan, i blänkande, turkosgröna plattor.

”Butiken är en möjlighet att uppleva en del av Italiens estetiska arv och historia.”

Butiken ligger i Milanos historiska centrum och vackra valv präglar interiören i den lilla butiken. Keramiken följer takets form och platta, cirkelformade och mässingsinfattade ljuskällor belyser ovanifrån. Ljuset reflekteras i de högblanka plattorna. De skåp som radar upp sig längs väggarna och rymmer flaskor och burkar av alla de slag – med löften om ett mer tilltalande yttre –matchar keramiken i en pastellig, blå nyans. En distinkt silverram runt skåpens rundade glasfönster utgör en kontrast till det blågröna och förstärker retro-känslan. Innanför och på de kompletterande citrongula hyllorna syns den förpackningsdesign som bidragit till att göra Aesop världsberömda. Ovanpå ett av skåpen trängs ett antal jordglober i olika storlekar. Gröna draperier ramar in det välvda fönstret mot gatan. Två sammetsfåtöljer i en ljus med något ”dammig” rosa kulör har placerats i mitten av butiken.

De dämpade grönblå tonerna, i kombination med den piggt men sofistikerade gula och inslagen av rosa präglar interiören. Både materialval och kulörer utgör referenser till den estetisk som förknippas med butlerns pentry i italienska 1930-talshus – originell och ibland lite egendomlig men inte utan elegans och eftertanke. Butiken är en möjlighet att uppleva en del av Italiens estetiska arv och historia.

Det är inte första gången Emiliano Salci and Britt Moran, arkitekter på Dimore Studio, gör en butik åt Aesop. Deras första ligger i området Saint Germain i Paris. Ambitionen är alltid att låta butikernas inredning inspireras av staden eller området de ligger i. De grönblå skåpen har, precis som resten av inredningen, en utpräglad retrokänsla och är med sina rundande hörn och silverramar inspirerade av de traditionella köksluckor som ofta finns i gamla italienska hus. Det ljusgrå linoleumgolvet liknar det som finns att se i köket i den italienska arkitekten Piero Portaluppis (1888-1967) forna hem, numera ett museum, i Milano. Att besöka Aesops nya Milano-butik är att ge sig ut på en resa genom en del av Italiens designhistoria.

Text: Hedvig Andersson Bild: Paola Pansini

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera