Valencia

Kakeltävlingen 2016: vinnarnas Valencia-resa

I november förra året utsågs vinnarna samt två hedersomnämnanden i Kakeltävlingen 2016. Förra veckan var de sex arkitektstudenterna på keramikmässan i Valencia. Se filmen från resan och läs deras spaningar från mässan.

KAKELTÄVLINGEN 2016 – VINNARNAS VALENCIA-RESA from BKR on YouTube.

Tobias Jansson och Oscar Forsman, Umeå universitet.

”På mässan såg vi en tydlig trend med plattor som på olika sätt försöker jobba sig bort från de klassiska rutnätsrytmer vi associerar med kakel och klinker, exempelvis plattor i stora format, med reliefliknande, tredimensionella mönster och ytor som försöker efterlikna material som tyg och trä. Vi önskar att mer utrymme hade lämnats för det okomplicerade kaklet, med en innovation som snarare fokuserar på nya sätt och områden att använda plattorna.” Tobias Jansson och Oscar Forsman, Umeå universitet.

Louise Karlsson och Aleksandra Borzecka, Chalmers tekniska högskola.

”Från vad vi har sett på mässan, och kanske framförallt från studentprojekten, så tror vi att kakel framöver kommer att ta en mer skulptural form. Med hjälp av 3D-printing finns det stora möjligheter att skapa strukturer som är mer än en yta, som kanske till och med har dubbla funktioner. Ett exempel vi såg var en fasadyta bestående av 3D-moduler som man kunde plantera växter i.” Louise Karlsson och Aleksandra Borzecka, Chalmers tekniska högskola.

Niels Pettersson och Hugo Barcelona Bergenwall, Lunds tekniska högskola.

”De redan stora plattorna har blivit enorma. På grund av digital teknik ser ingen av dessa längre ut som kakel utan imiterar istället andra material. Vi spår att denna trend har nått sin kulmen, att marknaden snart är mättad och att en återgång till en mer traditionell användning av keramik skymtas, om än bara fläckvis.” Niels Pettersson och Hugo Barcelona Bergenwall, Lunds tekniska högskola.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera