En keramisk interiör blev lösningen när Wilson Holloway skulle inreda restaurangen Shot

Kulinariskt kakel på Londonrestaurang

En keramisk interiör blev lösningen när Wilson Holloway skulle inreda en kaklad restaurang som bara serverar nyttig mat.

Fler kaklade restauranger hittar du här.

Kaklad restaurang i London

London-restaurangen Shot har ambitionen att bara använda ingredienser som har en positiv effekt på hälsan. Det lokala designkontoret Wilson Holloway anlitades för att göra design av restaurangens filosofi.

– De ville att inredningen skulle reflektera ambitionen att bara servera nyttig mat. Och vi ville skapa en inredning som reflekterade det detaljtänk som finns bakom deras produkter. Vi inspirerades både av viktorianska medicinlabb och de rundande keramiska hörnen i Londons tunnelbana. Utmaningen var att skapa något unikt som samtidigt är funktionellt på ett ganska litet utrymme, säger Alex Holloway, den ena halvan bakom designduon Wilson Holloway.

Exteriören på Shot i London.

Den kaklade skylten gör så att restaurangen sticker ut på den välbesökta gatan St Pauls.

Kort efter att de fått uppdraget fick Wilson Holloway upp ögonen för en annan framgångsrik designduo, de holländska kakelmakarna på D-tile, och valet föll på de vita, multifunktionella plattorna.

– Vi förstod att deras produkter skulle passa väldigt bra in i det vi ville åstadkomma med Shot. De rundade hörnen, de sömlösa övergångarna – det stämde precis med vad vi ville göra i den här lokalen, fortsätter Alex Holloway.

Restaurangen Shot, London

Arkitekterna hämtade inspiration både från viktorianska medicinlabb och de rundande keramiska hörnen i Londons tunnelbana.

Disken, bord och barstolar, kylen för kalla drycker och dörren till köket är kaklade, i plattor som inte bara följer varandra genom lokalen utan som dessutom mjukt rundar hörn och fortsätter längs med bordskanter. Även om D-tile specialiserat sig på att integrera exempelvis förvaringslösningar i kakelplattorna var vissa av detaljerna i lokalen en utmaning att skapa helt i keramik.

– Detaljerna tillhör ju inte D-tiles standard-sortiment så vi fick utveckla de delarna själva. Den största utmaningen var dörren – att få alla plattor på exakt rätt plats där.

Ventilationen behövde gå genom keramiken för att hela interiören skulle kunna vara keramisk. De plattorna utvecklade de båda designkontoren tillsammans.

”Utmaningen var att skapa något unikt som samtidigt är funktionellt på ett ganska litet utrymme.”

– Förutom det var lampskärmarna svåra att få till. En efter en gick sönder, men tillslut lyckades vi lösa det. Det var inte heller helt enkelt att integrera utrymmet för växter i borden, där krävdes ganska mycket stål för att hålla allt på plats. Det positiva var att plattsättarna verkligen gillade utmaningen, vilket inte alltid är fallet, konstaterar Alex Holloway.

För att få in lite värme i den vita, kaklade interiören valde man förutom lampskärmar i fyra kulörer speciellt framtagna för projektet att använda valnötsträ till bänkarna. Dock i ett mönster som påminner om plattor och fog.

– Vi hade redan planerat för mycket växtlighet i restaurangen, så vi ville fortsätta på det temat med trä. Men vi ville också låta den delen smälta in med resten av designen. Vi formgav träbänkarna så att de matchade de rundade hörnen i keramiken och imiterade fogens linjer. Vi ville inte att bänkarna skulle distrahera utan smälta in i helheten, men också ge lite värme.

Restaurangen är belägen mellan ett litet gindestilleri och en skräddare på en välbesökt gata i St. Pauls i London. Tillsammans med neonskylten på väggen utgör bänkarna ett av få inslag i designen som inte är keramiska.

Restauranger Shot, London.

Valnötsträ som följer keramikens mönster ger värme till de kaklade miljöerna.

– Jag är väldigt nöjd med bänkarna och neonen som vi använde på väggen för att skapa en uppseendeväckande effekt och för att locka in folk som promenerar förbi till och från jobbet. På utsidan målade vi butiken vit och kaklade en skylt med restaurangens namn för att ge den en utmärkande närvaro ut på den här väldigt karaktärsstarka gatan.

 

Projektfakta


Projekt: Shot
Plats: London
Årtal: 2016
Arkitekter: Wilson Holloway
Omfattning: 73 kvm

Text: Hedvig Andersson Bild: Nicholas Worley

Vill du prenumerera på inspirationsmagasinet Lera
kostnadsfritt och få ett digitalt nyhetsbrev?

Ja tack, jag vill prenumerera

Få en gratis prenumeration på inspirationsmagasinet Lera och ett digitalt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill prenumerera