MAAT – Museum of Art, Architecture and Technology i Lissabon. Arkitekter: AL_A

MAAT – Lissabons nya museum

Portugals nya museum för konst, arkitektur och teknik, MAAT, är en storslagen byggnad signerad det brittiska arkitektkontoret AL_A. Med en uppseendeväckande keramisk fasad hämtar man referenser från landets arkitektoniska historia och interagerar med omgivningen.

MAAT Portugals senaste museisatsning

Lissabons nya Museum of Art, Architecture and Technology (MAAT) blev en av förra årets mest uppmärksammade nya byggnader. Utan tvekan blev den förra årets mest uppmärksammade keramiska fasad. Det är det brittiska arkitektkontoret AL_A med Stirling Prize-belönade Amanda Levete i spetsen som står bakom den portugisiska huvudstadens nya kulturinstitution vars design bokstavligt och bildligt reflekterar staden –   dess omgivning och dess arkitektoniska historia.

Museet drar med sina böljande former blickarna till sig där det ligger vid vattnet i stadsdelen Belém i västra Lissabon. Platsen är symbolisk. Det var härifrån, vid floden Tagus, som portugisiska upptäcktsresande en gång lättade ankar för att ge sig ut i världen. Nu välkomnar sedan oktober förra året istället MAAT besökare från hela världen till Lissabon.

Taket på MAAT, Lissabon.

Det går att gå igenom och ovanpå byggnaden, dessutom blir taket utomhusbio på kvällarna.Den relativt låga, mjukt böljande byggnaden reser sig från marken mot vattnet i en båge för att sedan, i andra änden, åter sjunka mot marken. Den skjuter ut mot floden, något som skapar en skuggig plats under museet med utsikt över vattnet.

– Det överhängande taket skapar efterlängtad skugga och innebär samtidigt att solljus reflekteras in i den stora utställningshallen, en av fyra sammanlänkade utställningsytor, säger Amanda Levete.

Byggnaden reser sig i en båge mot vattnet och den keramiska fasaden reflekterar dess yta.

Ambitionen har varit att låta byggnaden bli en förlängning av det offentliga rummet utanför och fokus har därför legat på en öppen och välkomnande design. Det går att gå genom och under bygganden. Även taket går att promenera upp på och här har en högt belägen mötesplats inrättats med utsikt över vattnet åt ena hållet och Lissabons siluett åt det andra. Med byggnaden har man velat koppla ihop vattnet och staden och på kvällen lockar takets utomhusbio besökare.

Keramisk fasad

Men det som i störst utsträckning ger museet dess identitet är förmodligen den keramiska fasaden. Den dynamiskt utformade strukturen är klädd i nästan 15,000 glaserade keramikplattor som bildar ett fascinerande mönster i fasaden. Vattnets rörelse reflekteras i den och solljuset spelar på de blänkande plattorna.

Interiör MAAT

Museet invigdes i oktober förra året och kommer att öppna fler utställningsytor, totalt fyra, under 2017.

– Designen anpassar sig till omgivningens kontext och skapar både fysiska och konceptuella kopplingar till vattnet och till stadens hjärta. Läget vid vattnet är så viktigt för projektet att designen bokstavligt talat reflekterar vattnet, fortsätter Amanda Levete.

Materialvalet är en referens till Portugals starka arkitektoniska tradition av keramisk utsmyckning och kaklade fasader.

Museet invigdes i oktober förra året men kommer att fortsätta utvecklas och öppna fler utställningsytor under 2017. Totalt kommer det att finnas fyra utställningsytor. Även en park ska anläggas och en gångbro som kommer att koppla ihop området kring MAAT med resten av staden är planerad.

Vi kommer dessutom med största sannolikhet att få se fler spektakulära byggnader i keramik från AL_A. Kontoret arbetar aktivt med att utveckla det keramiska materialet för att hitta nya sätt att använda det i projekt. Närmast kan vi se fram emot den porslinsklädda innergården på den utbyggnad till museet Victoria & Albert i London som AL_A i skrivande stund är i full färd med att färdigställa och som invigs senare i år.

 

Projektfakta


Projekt: MAAT – Museum of Art, Architecture and Technology
Årtal: 2016
Arkitekter: AL_A
Plats: Lissabon
Omfattning: 38,000 kvm

Text: Hedvig Andersson Bild: Francisco Nogueira, Hufton + Crow

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera