6 fantastiska kakelnyheter

Uppvikta hörn, linneinspirerat och grillad keramik bland säsongens kakelnyheter. Det råder ingen brist på innovation när samtida formgivare utvecklar det keramiska materialet. Vi listar sex favoriter bland den senaste tidens plattnyheter.

Säsongens kakelnyheter
 Linneinspirerat

Den italienska formgivaren Daniela Dallavalle har gjort en serie textilinspirerade plattor för Ceramiche Refin. Vi älskar plattan Trame vars yta påminner om lager på lager av fransigt linne. Finns i jordnära toner som blått, beige, vitt och grått.

Taktila väggar

Den Madrid-baserade designstudion Dsignio står bakom keramikserien Laccio, en samling keramiska plattor med en reliefeffekt som påminner om band som löper längs väggarna. Inspirationen till plattorna kommer från fågelbon och serien mottog nyligen utmärkelsen Wall tile of the year som delas ut av brittiska The Tile Association.

Från bestick till kakel

De flesta vet att Villeroy & Boch gör snygga bestick och elegant bordsporslin, men de gör också kakelplattor. Nu finns fyra nya serier hos Kakelspecialisten. De präglas av en återhållsam design med en taktil och skiftande yta. På bild syns Cádiz och My Earth.

Finsk form

Den finska formgivaren Laura Itkonen står bakom det här vackra, handgjorda kaklet som visades på Habitare-mässan i Helsingfors förra året. Leija, som serien heter, innehåller ett antal plattor i olika former som går att kombinera i unika mönster.

Lagt på grillen

Den prisbelönta, brittiska designstudion Assemble har grillat kakelplattor. För att ge plattorna det melerade mönstret lät formgivarna röka dem över en grill, maskerade med folie för att få fram variationerna i mönstret. Foto: Marius W Hanse

Effektfullt

Den Barcelona-baserade formgivaren Matteo Fumero står bakom den snygga plattan Karpa vars uppvikta hörn bildar ett vackert och spännande mönster på väggen.

Fler aktuella kakelnyheter hittar du här.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera