Kaklat kafé i Shanghai

Ett kaklat kafé. Paras ligger i Shanghais affärs- och shoppingdistrikt. The Swimming Pool Studio har velat skapa en tillflyktsort inspirerad av Medelhavet. Men inte utan effektsökande.

Fler kaklade kaféer och restauranger hittar du här.
Kaklat kafé i Shanghai

Projektfakta


Projekt: Paras.
Plats: Shanghai.
Arkitekt: The Swimming Pool Studio.
Årtal: 2016.
Omfattning: 130 kvm.

Den Shanghai-baserade designstudion The Swimming Pool Studio har bara funnits ett par år men har redan hunnit inreda flera butiker, kontor, restauranger och barer i staden. Det senaste tillskottet är ett kaklat kafé i bottenplanet av kontorsbyggnaden och köpcentret Hongqiao Vanke Center. På flera sätt har de lekt med keramiska plattor för att skapa effekter.

– Genom en kompis blev vi presenterade för uppdragsgivaren som var på jakt efter någon som kunde skapa ‘något speciellt’ för hans nya kafé. Han ville att vi skulle göra något som kändes modernt, spännande och attraktivt, berättar Jeremy Li som är designchef på byrån.

Kaklat kafé.

Stolarna kommer från danska Hay.

De tog fasta på att kaféet ligger i ett intensivt affärs- och shoppingdistrikt och ville att lokalen skulle erbjuda en avslappnande tillflyktsort där det är enkelt att umgås.

– Designinspirationen hämtades från länderna kring Medelhavet där den vita sanden och det blå havet skänker lugn till människor. Därför valde vi delvis blåmålade väggar och vit keramik. Att vi valde keramik i så stor utsträckning beror på att det är ett lekfullt material som är enkelt att skapa effekter med, och dessutom är det tåligt.

Även fogen spelade en viktig roll i gestaltningen.

Kaklat kafé.

Olikfärgade kakelplattor gav en möjlighet att skapa optiska illusioner.

– Fogens rutmönster ger en enkel och tydlig form som ger en modern, nästan futuristisk, känsla i lokalen, fortsätter Jeremy Li.

I den kaklade vita väggen har man på utvalda ställen använt sig av något mörkare grå plattor för att skapa en 3D-effekt. Plattorna skapar illusionen att kuber sticker ut eller buktar in i väggen.

– Vi ville göra något roligt med väggen. 3D-illusionen gör så att det händer något i den annars platta väggen och skapar en spännande visuell effekt.

kaklat kafé.

Mönstrad keramik leder besökaren rätt.

Utöver den vita väggkeramiken har The Swimming Pool Studio låtit en triangulär mönstrad och färgstark platta löpa från kassan, längs med disken och ut över golvet. I den annars blåvita miljön med ljusa trämöbler och glaskupor över nakna glödlampor utgör den tillsammans med 3D-illusionen ett av två uppmärksamhetssökande inslaget i kaféet.

– Vi tänkte att kassan är ju den viktigaste delen i kaféet, det är här man beställer, så vi ville skapa ett intressant mönster som direkt leder besökaren rätt när de kliver in i lokalen. Plattorna här plockar upp det blåvita från resten av interiören, men med inslag av rostrött och svart som fungerar väldigt väl med resten av designen. Det var ett kostnadseffektivt och lekfullt sätt att skapa en visuell effekt, säger Jeremy Li.

Han arbetar gärna med keramik – av två skäl.

– Det är ett enkelt material att arbeta med när man vill leka med färg, form och mönster. Det passar också väldigt bra i offentliga utrymmen eftersom det är så hållbart och enkelt att hålla rent.

I inredningen ville man åstadkomma en minimalistisk enkelhet, och möblerna går i vitt och ljust trä. Man har bland annat valt stolen About a chair från danska HAY.

– Det är en fantastisk stol med en slående enkelhet som fungerar både hemma och i offentliga miljöer som restauranger och kaféer. Det är också en väldigt bekväm stol. Vi tror att den här typen av minimalism är en garanti för funktion och mångsidighet.

Att få till 3D-effekten var projektets största utmaning, berättar han. Men också den del av interiören som Jeremy Li är mest nöjd med.

– Kommunikationen med plattsättarna för att skapa 3D-effekten var verkligen en utmaning i det här projektet. Det är viktigt att presentera projektet väl även för plattsättarna. Att få alla att förstå designen och vikten av att arbeta mot ett gemensamt mål. Men nu kan vi konstatera att jobbet är fantastiskt väl utfört, 3D-illusionen har verkligen haft avsedd effekt, den fångar människors uppmärksamhet och vi är väldigt nöjda med färgskalan i kafét.

Text: Hedvig Andersson Bild: Peter Dixie

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera