Välj kantskurna plattor

Kantskurna keramiska plattor gör det möjligt att minimera fogen, skapa bättre imitationer och använda större plattor. Men de ställer också högre krav på underlaget. Lera har pratat med Jay Lindgren, vd på Kakelspecialisten, om vad man ska tänka på när man väljer kantskurna plattor.

Vill du läsa mer om tekniska frågor? Under Form & Teknik samlar vi artiklar om tekniska och estetiska utmaningar.
Välj kantskurna plattor

Fakta kantskurna plattor


Fördelar:
– Minimerar behovet av fog
– Förbättrar imitationer.
– Möjliggör användandet av stora plattor.
– Enklare att underhålla.
Att tänka på:
– Ställer höga krav på underlaget.

Keramiken är ett levande material. I grunden är det lera som bränns under hög värme och formar sig till ett material som kan hålla i tusentals år. Samtidigt som detta ger materialet dess unika karaktär och uppskattade egenskaper ställer dess oberäknelighet till med problem när man behöver kunna utgå från exakta mått. Lösningen är kantskurna plattor som gör det möjligt att använda en väldigt smal fog vilket bland annat innebär trovärdigare imitationer och möjligheten att använda väldigt stora keramiska plattor.

– Kantskurna plattor dök upp i början av 2000-talet eftersom intresset för imitationer blivit större. Keramiska plattor vars ytor efterliknar betong, trä och marmor hade blivit populära och väljer man sådana estetiska uttryck vill man ju inte ha några synliga fogar. Detta drev utvecklingen av kantskurna plattor, eftersom de ger möjlighet att minimera fogarna, berättar Jay Lindgren, vd på Kakelspecialisten.

En vanlig missuppfattning är att plattorna är laserskurna, vilket de inte är. De är skurna med stora vattenkylda kapmaskiner med skärklingor beklädda med industridiamanter för att få skarpa kanter och plattor som är exakt lika stora.

– Vid produktion uppstår alltid små variationer i alla keramiska plattor, bland annat beroende råvarornas karaktär, små temperaturervariationer i ugnen och hur mycket fukt som finns i leran när man bränner den. Det kan beroende på plattans format vara en skillnad på 5–6 millimeter mellan plattor producerade vid samma tillfälle, fortsätter Jay Lindgren.

”Man strävar efter att använda en så smal fog som möjligt. Det kostar mer med kantskurna plattor men det har en stor effekt på det estetiska.”

Kantskärningen innebär att plattorna blir exakt lika stora och man kan därför montera dem med en så liten fog som 1,5–2 millimeter. Mindre än så är inte att rekommendera eftersom inget underlag är helt jämnt och även de kantskurna plattorna måste kunna röra lite på sig utan att skava mot varandra och då riskera att spricka.

Förutom att keramiska trä- och naturstensimitationer kräver minimalt med fog för att ge ett autentiskt intryck så menar Jay Lindgren att den minimalistiska trenden, som framför allt syns i Skandinavien men också i andra delar av Europa, har bidragit till utvecklingen av kantskurna plattor.

– Man strävar efter en fogfrihet, att kunna använda en så smal fog som möjligt. Det är det estetiska idealet vi har nu. Det kostar mer med kantskurna plattor men det har en stor effekt på det estetiska.

Dessutom ger en smal fog en tåligare yta som är enklare att underhålla.

– Med kantskurna plattor och den smalaste fogen kan man uppnå mindre än en procent sugande yta per kvm. I kombination med fogar som är vatten- och smutsavvisande blir det väldigt bra. Ytorna blir enklare att rengöra och underhålla och håller sig snygga länge, säger Jay Lindgren.

Kantskurna plattor och den smala fogen ställer dock höga krav på underlaget.

– Det måste vara helt plant vilket också ställer också högre krav på plattsättaren. En fog på 5–6 millimeter är mer tillåtande. På golv- eller väggytor med kantskurna plattor syns i princip varenda avvikelse. Inte minst om det förekommer släpljus på ytorna. Men det finns hjälpmedel som gör golven väldigt plana, fortsätter han.

Han menar att kantskurna plattor är här för att stanna.

– Plattorna blir bara större och större och för att kunna montera plattor som exempelvis är 80×80 eller 120×120 centimeter måste plattorna vara exakt lika stora. När plattorna är så stora kan man få avvikelser på flera centimeter på icke kantskurna plattor. Efterfrågan på stora plattor kommer att driva utvecklingen av kantskuret, konstaterar han.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera