4 formgivare om keramik

Vi har frågat fyra keramikälskande formgivare om keramik – materialets största styrkor och bästa egenskaper.

Inga Sempé

Inga Sempé, formgivare.

– Jag har gjort en kollektion för Mutina och håller nu på med nästa. Keramiken är en helt ny värld för mig. Detta mystiska, levande material med dess möjligheter och omöjligheter. Min första keramikkollektion Tratti är handritad, något som i stor utsträckning präglar dess estetiska uttryck.

”Detta mystiska, levande material med dess möjligheter och omöjligheter.”

– Den har en enkel, nästan barnslig känsla i sina oregelbundna linjer och milda kulörer. Jag ville också bryta trenden med stora plattor genom att göra små. Tratti tänker jag på som fiskens fjäll – en massa små delar som rör sig tillsammans och bildar en helhet.

Erik Nissen

Erik Nissen Johansen, kreativ ledare, Stylt Trampoli.

– Imitationerna är oerhört bra nu. Det har varit en fantastisk teknisk utveckling inom keramik. Förut var skiftningarna på varje platta bra, men när man lade dem bredvid varandra såg man att alla plattor var exakt likadana.

”Det finns en tradition i keramiken som passar vårt historieberättande.”

– Idag är det väldigt svårt att skilja på äkta och imitation. Materialets kvaliteter i kombination med den utveckling som ägt rum har inneburit att keramiken fått en given plats i många av våra projekt. Det finns en tradition i keramiken som passar vårt historieberättande.

Arttiles

Trine Galschiøt och Anette Nørmark, grundare, Arttiles.

– Att skapa något meningsfullt genom att förvandla en vit platta till ett litet konststycke är något som vi båda två älskar.

”Känslan när man öppnar ugnen för att se resultatet efter att ha bränt plattan i över tusen grader är fantastisk.”

– Vi gillar att experimentera och känslan när man öppnar ugnen för att se resultatet efter att ha bränt plattan i över tusen grader är fantastisk, säger Trine Galschiøt.

Dtile

Peter van der Jagt och Erik Jan Kwakkel, grundare, Dtile.

– Det är rytmen, rutnätet, i keramiska interiörer som är intressant, inte varje platta i sig. Vi är intresserade av detaljer och fick idén till Dtiles produkter när vi frågade oss varför alla plattor måste vara kapade i kanterna.

”I framtiden skulle vi vilja göra en biltvätt och en bensinmack helt i keramik.”

– I framtiden skulle vi vilja göra en biltvätt och en bensinmack helt i keramik. Där skulle keramiken verkligen komma till sin rätt, enkel att hålla ren och otroligt hållbar, säger Peter van der Jagt.

Vill du prenumerera på inspirationsmagasinet Lera
kostnadsfritt och få ett digitalt nyhetsbrev?

Ja tack, jag vill prenumerera

Få en gratis prenumeration på inspirationsmagasinet Lera och ett digitalt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill prenumerera