CKRs poolanläggning

Perfektion – CKRs poolanläggning

CKRs poolanläggning får keramiska plattor lagda i franskt parkettmönster löpa genom hela projektet – invändigt och utvändigt.

Läs om fler projekt här.

Herrgårdsinspirerat i CKRs poolanläggning

Projektfakta


Projekt: Inom- och utomhuspool
Plats: Småland
Årtal: 2016
Arkitekter: Claesson Koivisto Rune
Omfattning: 250 kvm

En privat beställare ville anlägga en inomhuspool i anslutning till sin herrgård på den småländska landsbygden. Uppdraget gick till Claesson Koivisto Rune. Projektet växte kom att innefatta även en ny utomhuspool med tillhörande sociala ytor och trapphus ner till inomhuspoolen. Ett vitt, kakel lagd i ett mönster som påminner om fransk parkett klär hela projektet – från inomhuspoolens hela interiör till utomhuspoolen

och dess intilliggande byggnader. Även trätrallen vid utomhuspoolen har fått samma mönster. Dock i större dimensioner.

– Vårt första uppdrag var att göra en inomhuspool som nås både inifrån och utifrån. Sedan utvecklades det till att vi också skulle göra om den befintliga utomhuspoolen. Då blev det väldigt naturligt att låta materialet inne fortsätta ut. Det fanns ingen budget eller specifikt program, så vi hade ganska fria händer, berättar Ola Rune. Projektet tog ungefär två år att genomföra.

Poolhus-Ola-Rune

Ola Rune beskriver det precisionsbetonade projektet som en milstolpe.

Få material

Inomhuspoolen är placerad under utomhuspoolen. Här är väggar, golv och tak klädda i den vita keramik som sedan återfinns i hela utomhusanläggningen. Plattan kommer från Italien och är utvecklad specifikt för projektet i 9 x 60 centimeter stora plattor. Inomhus skiljer färgat glas omklädningsrum, dusch och bastu från pooldelen. Det färgade glaset ger en värme till rummet, men också en avskildhet för omklädningsdelen.

bastu-CLAESSON-KOIVISTO-RUNE

Glas, trä och keramik präglar utförandet.

– När man gör en inomhusanläggning så har man inte så många materialval. Men vi visste tidigt att vi ville jobba med ett enkelt, vitt kakel. Och sedan skapa effekter genom att lägga ett mönster med det.

Att man valde fransk parkett är en referens till herrgården på tomten som byggdes i slutet av 1700-talet.

– Huvudbyggnaden är en gammal herrgård och där använder man ju fransk parkett. Nu tog de faktiskt samtidigt som vi gjorde detta bort parketten för att istället ha långa golvplankor. Så man kan säga att vi tog parketten inifrån ut.

Poolvattnet har tillsammans med keramiken fått spela en viktig roll i gestaltningen.

Poolhus-kakel-CLAESSON-KOIVISTO-RUNE

Genom nivåskillnaden i poolen skapas en nyanseffekt i vattnet.

Enkla effekter

– Vattnet har ju en egen färg. Ju djupare vattnet är desto mörkare blir det. Det tyckte vi var spännande att utforska. Trappan under vattnet i poolen blir som en fantastisk, en extremt vacker, stegring i färg. Den idén är jag väldigt nöjd med. Att vi gett projektet en accent och skapat ytterligare en färgskala med vatten. Nackdelen med vitt är att man ser smuts tydligare, men den effekten med vattnet överväger utan tvekan.

Att genomföra den helkaklade lösningen, där golv, väggar och tak kläs i keramiska plattor krävde en enorm precision.

SIMHALL-CLAESSON-KOIVISTO-RUNE

Keramiken löper längs med hela byggnaden, både invändigt och utvändigt.

– Den största utmaningen var att vi har inomhusrum som ska kaklas på väggar, golv och tak i detta fall. Husen måste vara helt symmetriska, annars märker man så fort man börjar kakla att det är skevt. Man måste också dra bort den del som plattan utgör, trots att det bara är några millimeter. Byggarna som gjort detta borde få pris, det är en väldig precision.

Ola Rune är nöjd med vad de lyckats åstadkomma.

klinker-CLAESSON-KOIVISTO-RUNE

Även trädäcket har fått ett parkettmönster.

– Nu när man ser projektet så är det ganska extremt. Det är inte varje dag man ser en anläggning som är så konsekvent genomförd. Samtidigt känns det så naturligt. Jag är väldigt nöjd med helheten, den är väldigt stark. Pooldelen tar plats men är samtidigt ödmjuk mot huvudbyggnaden. Den har en egen värld och detaljer som man sällan ser. Vattnet får ta den plats det tar. Jag är väldigt stolt över det här projektet.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera