Nomade-Architectes-Maison-de-la-Petite-Enfance-Paris

Keramiskt från grund till nock

Nomade Architectes har ritat en förskola, Maison de la Petite Enfance, söder om Paris. Det keramiska taket får fortsätta ner längs fasaden och sätta sin prägel på hela byggnaden.

Pariskontoret Nomade Architectes har ritat en förskola, Maison de la Petite Enfance, till staden Lieusaint, drygt tre mil sydost om huvudstaden. Stort fokus har legat på att låta byggnaden smälta in i omgivningarna. Lokala och naturliga material sätter prägel på förskolan som byggs för att möta en växande befolkning. Keramik, trä och zink är centrala inslag i bygganden som både ska smälta in med det närliggande skogsområdet och föra en dialog med befintlig bebyggelse.

Genom den keramiska beklädnaden plockar arkitekterna upp en lokal tradition och för den vidare.

Maison de la Petite Enfance – följer traditionen på eget sätt

– Det viktigaste var att göra en funktionell byggnad. Vi ville också att arkitekturen skulle vara väl integrerad i landskapet med en skala som respekterar omgivningen. Användandet av keramik är centralt i gestaltningen och följer en arkitektonisk tradition i området, säger Bogdan Rosen, arkitekt på Nomade Architectes.

BKR-Paris-Maison-de-la-Petite-Enfance

Man valde att skapa intrycket av flera mindre volymer för att med förskolan efterlikna en liten by.

Detaljplanen för området krävde ett gavelförsett tak. För att även följa traditionen med keramiska tak och samtidigt bidra med ett nytt arkitektoniskt inslag valde arkitekterna att låta keramiska plattor i tre kulörer, brunt, grått och gult, klä taket och följa byggnaden hela vägen ner till grunden.

– Vi bestämde oss för att låta keramiken täcka hela byggnaden vilket ger en häftig effekt och dynamik i linjerna. Plattorna löper horisontellt längs taket och fortsätter så längs fasaden utan att ändra riktning. Vi utgick från en lokal tradition men skapade ett eget uttryck utifrån den. Vi vill att förskolan ska få symbolisera utvecklingen av det här området, fortsätter han.

En kyrka och en moské finns bland de byggnader som är planerade i närheten av förskolan. Det var därför viktigt att både integrera förskolan i landskapet och lämna utrymme för andra arkitektoniska inslag. Man valde att bryta upp byggnaden i mindre volymer för att låta dem mötas och bilda en helhet.

– Förskolan är ritad för att efterlikna en samling mindre hus. Vi ville att bygganden skulle likna en liten by och valde att skapa något som ser ut som sju små hus som går in i varandra. Vi ville också hålla byggnaderna ganska låga.

BKR-Nomade-Architectes-Paris

Vertikala fönster pryder de träbeklädda kortsidorna.

Att man valde att klä förskolan i keramik har fler skäl än det faktum att arkitekterna lät sig inspireras av den lokala traditionen.

– Tradition var utgångspunkten, men keramiken bekräftar också känslan av långsiktighet och stabilitet. Plattorna går i tre kulörer och det faktum att fasaden delas upp i dessa små enheter förstärker känslan av att något händer i fasaden, det är inte bara en stum yta. Den är inte stilla, utan rörlig. Att vi valde just de kulörerna beror på att de för en dialog med landskapet och de omgivande byggnaderna.

Kontoret arbetar ofta med keramik, och det är något de planerar att fortsätta med.

– Vi jobbar ofta med just keramik, trä och zink i kombination. Vi gillar keramiken för att det är ett naturligt och lokalt material.Att arbeta med keramik är något vi vill fortsätta med och utveckla framöver.

Projektfakta


Projekt: Maison de la Petite Enfance
Arkitekter: Nomade Architectes
Plats: Lieusaint
Årtal: 2016
Omfattning: 1195 kvm.

– Vi är jättenöjda med det här projektet. Att komma tillbaka och se att allt fortfarande ser fantastiskt ut, hur träet har förändrats med att keramiken inte har det, att uppleva ljuset inuti och hur det förändras med årstiderna – det är fantastiskt.

Fler aktuella projekt i keramik hittar du här.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera