Nyheter från Cersaie

Nyheter från Cersaie. Keramikmässan Cersaie i Bologna har åter igen inspirerat tusentals inköpare världen över. Vi har talat med fyra kunniga personer i branschen om vilka keramiska nyheter vi kommer att få se kommande år.

Keramikmässan Cersaie i Bologna går av stapeln i september varje år och lockar i snitt 100 000 besökare årligen. På en yta av 170 000 kvadratmeter samlas världens främsta tillverkare av kakel. Att plocka ut godbitarna därifrån är därför ingen enkel uppgift. Vi har bett fyra personer i branschen att summera vad som var i fokus på årets mässa.

BKR Gunilla-Eriksson Kakelspecialisten

Traditionellt mönstrade plattorna Patchwork från Classic Pearl.

Gunilla Eriksson
Marknadschef Kakelspecialisten

Det är mycket storformat och klinker med terrazzo-känsla. ”Big-slabs” fanns hos de flesta leverantörerna, vilket är plattor på över två meter som lämpar sig väl för stora keramiska väggar både inom- och utomhus.

BKR_kakelspecialisten-mönster

Vackert mönstrat golv med plattorna Patchwork från Classic Pearl.

Sobra mönster

Det har varit mycket mönstrat de senaste åren, fast i år såg man mer traditionella och sobra mönster på plattorna. Marmorimitationer är fortfarande populärt, som till exempel marmorsorten Ceppo de gre vars variant går åt beige och inte är så vanlig i just Sverige.

BKR-kakelspecialisten-cersai-psd

Till vänster: De sobra pastellfärgade plattorna kommer från Chalk. Till höger: En ny form tog plats på mässan, den kallas Losanga och är en rektangel med pilformade kanter. De här plattorna kommer från Sfumature.

Mycket pasteller

Färgmässigt är det mycket pasteller som till exempel rosa. Tyvärr är det svårsålt, det är inte så många som vill ha rosa kakel på väggarna. Vi såg också en ny form som kallas Losanga, vilket är en rektangel med pilar i ändarna som kändes nytt. Mosaiker är inte på tapeten längre. Bisazzas stora nyhet i år var därför marmor, bland annat i hexagonformat.

Pastellfärgade plattor med grafiska mönster från Vouge Ceramica.

Årets wow-effekt!

Det som kändes mest spektakulärt var keramiska plattor i storformat med utseendet av en mönstrad tapet som företaget ABK stod bakom. En typ av platta som passar bäst i offentliga miljöer.

BKR johan sandborg kakeldaxgruppen

Vacker marmorimitation på årets mässa i Bologna.

Johan Sandberg
VD Kakeldaxgruppen

Det som var nytt på mässan är att plattorna blir ännu större, nu handlar det om maskiner som klarar av att ta fram plattor i storleken 320 x 180 cm, så kallade Mega Tiles. Det här öppnar upp helt nya möjligheter då produktionshastigheten ökar och resultatet blir väldigt snyggt. Samtidigt som det skapar nya utmaningar för alla i kedjan, transportörer, grossister och plattsättare. För att klara av att sätta en platta av den här storleken behöver man vara 3-4 personer, ha tillgång till ny teknik och i många fall hjälp av nya lyftanordningar och skärmaskiner.

BKR-Johan-Sandberg Kakeldaxgruppen trä

Teknikerna har förfinats och plattorna blir väldigt lika det material de ska efterlikna. Här visas plattor med cement- och träutseende.

Förfinade tekniker

Tekniken har förfinats mycket för imitationer, som för marmor och trä. Nu går det att efterlikna alla typer av marmor som finns på marknaden och formaten blir större och större. När det gäller träimitationer så har utseendet förfinats för att försöka efterlikna slitna trägolv och plattorna har fått mer struktur och djup. Man får verkligen gå fram och känna på plattorna för att vara säker på att det är keramik och inte trä. Det är en fantastisk finish de kan ta fram idag med många fördelar och nya applikationsområden om man vågar!

BKR-Johan-Sandberg-Kakeldaxgruppen-terrazzo

Terrazzoplattor är populärt och syntes hos flera av leverantörerna.

Stenutseende och utomhusplattor

Terrazzoplattor med klassiskt stenmönster i olika former är populärt och syntes från flera leverantörer. Även utomhusplattor som är lätta att lägga i exempelvis grus eller andra läggmaterial syntes i flera montrar på mässan. I Sverige är keramik utomhus ganska nytt, medan det i övriga Europa är desto vanligare.

BKR-Johan-Sandberg Kakeldaxgruppen färger

Jordnära vackra plattor med struktur från Villeroy & Boch.

Jordnära färger

Mönstrade plattor har tonats ner och Marrakech-plattorna syntes inte längre. Färgmässigt jobbar leverantörer mycket med både hårda och mjuka färger. De mjuka är jordnära färger som beige och flera av de jordnära nyanserna går fint ihop med träimitationerna. Fortsatt är svart, grått och nyanser av dessa mycket exponerat.

BKR-Johan-Sandberg-Kakeldaxgruppen-marmor

I Emil Ceramicas monter visades mega tiles i marmor.

Årets wow-effekt!

De stora marmorplattorna var mäktiga att se. Några av utställarna hade montrar där både bord, hyllor och andra konstruktioner var byggda av mega marmorplattor som sågats till i rätt format. Den här tekniken öppnar upp för flera nya applikationsområden som att man kan skapa en hel köksö på ett helt annat sätt än tidigare. Generellt visas kakel och klinker nu i vardagsrum, TV-rum och sällskapsrum och inte bara i de traditionella rummen som kök och badrum.

Magnus Andersson vd Konradssons kakel

Mönstrade plattor är fortfarande populärt, dessa kommer från Le Crete Quadro.

Magnus Andersson
VD Konradssons kakel

Det var inte direkt några nyheter i år utan en vidareutveckling av det som redan finns. Tack vare att Ink jet-tekniken finns på alla fabriker kan man göra kopior på naturmaterial som trä, marmor och sten. Samtidigt kan det vara ett problem för oss importörer, för att allt ser så lika ut. Det gör det svårt att sticka ut.

BKR marmorimitation kakel

Vacker marmorimitation på plattorna från Marmi.

Imitationer av alla de slag

Det mest framträdande på mässan var alla marmorimitationer och spektakulära trälösningar. Det är väldigt gångbart i syd- och mellaneuropa, men inte här i Sverige. Det fanns även en hel del sten, betong och cement-kopior på mässan. Sverige är ett litet keramikland och vi säljer totalt i landet cirka 13 miljoner kvadratmeter keramik per år. En Italiensk fabrik framställer 25-30 miljoner kvadratmeter keramik varje år. Så merparten av den produktutveckling som sker är för syd- och mellaneuropa.

BKR grafiskt konradssons kakel

Sicksackmönstrat i svartvitt, grafiska mönster, samt enfärgat och hexagonformer, alla från Kerion Ceramics.

Färre kakeltillverkare

Det har skett en klar förflyttning på marknaden och nu produceras mindre och mindre av kakel-kvalitet i världen och mer av klinker, som går att sätta både på vägg och golv. Du kan alltid hitta vita produkter, men när det kommer till väggkakel med mer känsla finns det färre tillverkare att välja bland. Istället experimenterar man med olika mönster och former på kaklet, som till exempel grafiska mönster och formerna romber och chevroner för att sticka ut. Det kan tilltala arkitekter och vissa konsumenter att göra fina installationer av, fast produceras bara i liten skala.

BKR stora klinker plattor Konradssons kakel

Storformat på plattor visades mycket på mässan. Dessa är beställningsvaror och kommer från Del Conca.

Årets wow-effekt

Personligen reagerade jag på alla storformatsplattor, det var en explosion i år. Tekniken har funnits i tio-tolv år, men det är först i år som man hittar det hos i stort sett alla leverantörer. Det handlar om så kallad ”big slab” där man med en platta kan täcka en hel vägg. Nu kan plattorna vara 5-6 mm tunna och två-tre meter stora, vilket gör dem otympliga att transportera och hantera. Men om man vänder på det och ser till miljöaspekten, så kan man nu transportera en större yta som tar mindre plats.

Byggkeramikrådet Malin Degéus

Plattor i bruna toner, Granada Nature samt i mönstrat, Granada Deco Colours. Båda varianterna kommer från tillverkaren Oset.

Malin Degéus
Tekniskt ansvarig BKR

Även fortsättningsvis försöker man att efterlikna olika material och strukturer som textil, trä och olika typer av natursten. Det som ändå råder på mässan är plattor i stora format, gärna i marmorimitation.

 

BKR 3D kakel

Till vänster: Keramikplattor i olika bruna och beiga nyanser, Cordoba från tillverkare Oset. Till höger: Keramik med 3D-effekt, Komorebi från den japanska tillverkaren Kano Corporation.

Årets wow-effekt

Det som jag personligen tyckte bäst om var de japanska leverantörerna som arbetade med små 3D-strukturer. Det fanns till och med keramiska plattor med integrerad belysning.

Fler aktuella kakelnyheter hittar du här.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera