BKR-Nominerade-Stora-Kakelpriset

De är nominerade till Stora Kakelpriset

Den 30 november delas Stora Kakelpriset 2017 ut. Kjellander Sjöberg, Urban Design tillsammans med Gottlieb Paludan och Christensen & Co är nominerade.

Stora Kakelpriset 2017: de nominerade bidragen

KTH Undervisningshus
BKR-Stora-Kakelpriset-Christensen&Co

Niels Toft Wendelboe på Christensen & Co har varit ansvarig för projektet.

Det danska arkitektkontoret Christensen & Co har ritat Undervisningshus till KTH i Stockholm. Projektet präglas dels av en ambition att vara ett pedagogiskt hus som i sin utformning avslöjar dess konstruktion och materialval för de studenter som utbildar sig vid skolan. Arkitekterna ville också knyta an till den tradition av bränd lera som präglat arkitekturen på KTHs campus i över 100 år. I den omgivande arkitekturen kan man tydligt se de olika tidsperioderna som byggnaderna uppförts under. Christensen & Co ville med den keramiska fasadens färg, glasyr och geometri ta avstamp i traditionen men tydligt placera byggnaden i en samtida kontext.

BKR-Undervisningshuset-Stora-kakelpriset-2017 BKR-Stora-Kakelpriset-undervisningshuset-nominerad
Skärvet äldreboende
BKR-Stora-Kakelpriset-Kjellander-Sjöberg

Lena Viterstedt står tillsammans med Ola Kjellander, Sanna Taune, Andreas Nordström, Charlotte Fredriksson och Saki Azodi bakom projektet.

Kjellander Sjöberg har ritat ett äldreboende i Växjö. Den L-formade byggnaden kommer att utgöra en hörnsten i ett kvarter under framväxt med ett gemensamt gårdsrum i centrum. Den keramiska fasaden består av fyra grafiska fält som bildar mönster i grått och vitt. Ambitionen har varit att skapa ett textilt intryck med kontrollerad variation. Planlösningen utgår från ett centralt nav med gemensamma funktioner i mitten och en avdelning i respektive flygel. Matsal och vardagsrum ligger i öppen relation från fasad till fasad. Stora fönster och en väl tilltagen takhöjd säkerställer ett generöst ljusinsläpp.

BKR-Stora-Kakelpriset-nominerade BKR-Stora-Kakelpriset-Skärvet-fasad
Värtaverket
BKR-Stora-Kakelpriset-Urban-Design

Ansvarig arkitekt är Helena Glanz på Urban Design.

Värtaverket i Stockholm är världens största bioeldade kraftvärmeverk. Byggnaden är ritad av Stockholmskontoret Urban Design i samarbete med det danska arkitektkontoret Gottlieb Paludan. Den böljande fasaden är klädd i vertikala terrakottapaneler som tillåter det stora kraftverket att anta en mänskligare skala och smälta in bland den befintliga arkitekturen som till stor del utgörs av tegelbyggnader från tidigt 1900-tal. I gestaltningen har man visat att storskaliga och samhällsviktiga byggnader med rätt utformning kan placeras nära bostadshus och offentliga rum som parker. Förbipasserande kan också komma hela vägen fram till kraftverket och uppleva det på nära håll. Den keramiska fasader spelar en viktig roll för hur byggnaden uppfattas, både i sig själv och i förhållande till befintlig bebyggelse.

  BKR-Stora-Kakelpriset-2017-Värtaverket-nomineradLäs mer om Stora Kakelpriset här.

 

 

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera