BKR-AKZ-Architecturas

Långt ifrån inrutat

Slaktare, simhallar och Sovjet – AKZ Architecturas helkalade kafé i Kiev ledde tankarna till allt annat än vegetarisk mat – men nu har rutnätet fångat invånarnas hjärtan.

Ett nät för att fånga Kievs människodjur – det var konceptet när det lokala arkitektkontoret AKZ Architectura fick i uppdrag att inreda ett vegetariskt kafé i Ukrainas huvudstad. Rutnätet skapades med vita standarplattor och mörk fog.

Kiev-AKZ-Architecturas-BKR

Med vitt standardkakel skapas en effektfullt interiör med små medel.

– Kafét ska vara som en bur i den djungel som är staden, där man fångar det smarta, urbana djuret – människan. Anledningen till att vi valde att klä hela interiören i keramik var just att vi ville ha en helt vit interiör med det här rutmönstret. Mönstret ska symbolisera ett nät som vi fångar besökaren i. Keramiska plattor var det bästa alternativet för att gestalta idén, berättar arkitekten Kirill Danyliuk på AKZ Architectura som varit ansvarig för projektet.

BKR-Kiev-AKZ-Architecturas-kafé

Den enkla interiören ska låta den vegetariska miljön stå i fokus, men också skapa en lugn oas i en stad full av intryck.

En annan fördel med den avskalade interiören är att gästerna och maten får stå i fokus.

– Staden är så full av färger och intryck och vi ville skapa en plats som bara handlar om gästen och maten. Vi ville ha fokus på det vegetariska, ekologiska konceptet på Orang + Utan. Och också låta besökaren bli ett färgstarkt inslag i den vita miljön, fortsätter han.

Ingen omedelbar succé

Reaktionerna var inte omedelbart positiva. Den avskalade interiören och det vita standardkaklet ledde tankarna till allt annat än vegetarisk, ekologisk mat.

Rutnätet har fått prägla lokalens alla rum.

– Responsen var till en början väldigt negativ. Många trodde att det var ett slakteri. De kopplade inte en vit keramisk interiör till ett vegetariskt kafé utan tänkte direkt på kött. Den äldre generationen tyckte att interiören påminde om Sovjet-tiden, eftersom de uppfattade den som standardiserad. Den vita standarplattan var det enda som fanns då, och restaurangen har en systematik som präglade den tiden. Så folk tänkte på slaktare, sjukhus, simhallar och Sovjet, säger Kirill Danyliuk med ett skratt.

Kaklet löper längs väggar, serveringsdiskar, bordsben och tak. Förvaringen är placerad utmed taket och utgörs av lådor i metall, även dessa med rutmönster. De gröna inslagen i form av växter står ut från den vita interiören och representerar den ekologiska menyn.

– Nu när konceptet har landat har kafét har blivit jättepopulärt. När man väl är inne så upplever man nog designen på ett annat sätt och folk verkar trivas väldigt bra.

Projektfakta


Projekt: Orang + Utan
Plats: Kiev
Årtal: 2015
Arkitekter: AKZ Architectura och Yulia Savlepova
Omfattning: 60 kvm

Text: Hedvig Andersson Bild: Lesha Yanchenkov

Han fortsätter:
– Vi är väldigt glada att uppdragsgivaren hade modet att låta oss skapa den här typen av restauranginredning i Kiev. Det är ganska ovanligt här med nytänkande design, man håller sig gärna till en ganska klassisk och beprövad stil, och det är inte så experimentellt ännu. Därför är vi jätteglada att vi fick genomföra detta, konstaterar Kirill Danyliuk.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera